woensdag 23 juni 2021 03:14
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
23 januari 2021

Net zoals George Jamaloodin eerder deze week alle betrokkenheid ontkende, heeft ook Burney ‘Nini’ Fonseca tijdens het hoger beroep in de zaak-Maximus laten weten dat hij niets te maken heeft gehad met de moord op politicus Helmin Wiels.

Fonseca is in 2018 in hoger beroep tot 26 jaar veroordeeld en zit in een Nederlandse gevangenis zijn straf uit. Fonseca was opgeroepen om te getuigen tijdens het hoger beroep waarin oud-minister George Jamaloodin bezwaar maakt tijdens de in eerste aanleg tegen hem opgelegde straf van 28 jaar.

Fonseca werd uit Nederland ingevlogen om te getuigen op verzoek van de rechtbank. Dit omdat de drie rechters hem recht in het gezicht wilden aankijken op het moment dat hij zijn antwoorden gaf. Fonseca heeft tijdens eerdere rechtzaken gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. Omdat hij nu onder ede heeft verklaard de waarheid te zullen vertellen, was het niet meer mogelijk voor hem om te zwijgen en is hij gedwongen naar waarheid te antwoorden. Anders loopt hij het risico veroordeeld te worden voor meineed.

Fonseca gaf aan dat hij George Jamaloodin kent, maar alleen contact met hem heeft gehad over sponsoring voor sportactiviteiten in de wijk Koraal Specht.

Jamaloodin heeft op maandag verteld dat Nini wel eens geld van hem leende en één van die keren heeft hij Nini’s Rolex als onderpand gehouden. Toen Nini donderdag hiernaar gevraagd werd, heeft hij dit allemaal ontkend.

In een sms-correspondentie tussen Fonseca en Jamaloodin wordt er gezegd: “Ik ben die mensen gaan zoeken om te werken, maar ze zijn er niet. Ze zijn uitlandig.” Fonseca legde uit dat het ging om een makelaar die hij was gaan opzoeken. Een vrouw vertelde hem echter dat de makelaar uitlandig was. De advocaat-generaal gaf aan dit voor het eerst te horen.

Eén van de rechters vroeg aan Nini of hij opdracht had gekregen om Helmin Wiels te vermoorden, waarop hij antwoorde dat hij van niemand opdracht heeft gekregen.

Fonseca gaf tijdens zijn getuigenis aan dat het Openbaar Ministerie steeds niet naar hem heeft willen luisteren tijdens verhoren over de moord. En ook niet als hij verklaarde dat hij niet betrokken was bij de moord op Helmin Wiels in 2013.  

Vandaar dat hij op een bepaald moment niet meer wilde praten met het OM. Volgens Fonseca heeft het OM hem een aantal keer benaderd om een deal te sluiten in ruil voor het halveren van zijn straf. Maar Fonseca zegt deze deal niet aan te zullen gaan. Want als hij dat zou doen, dan zou dat betekenen dat hij wel heeft gedaan waar ze hem van beschuldigen. En dat is niet het geval, zo benadrukte Fonseca.

Foneca heeft verder aangegeven heel erg kwaad te zijn op justitie omdat hij al jaren onschuldig vast zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram