donderdag 24 juni 2021 05:05
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
22 januari 2021

Een rechtbank in Kaapverdië oordeelde donderdag dat Alex Saab onder huisarrest kan worden geplaatst, terwijl hij probeert zijn uitleveringsverzoek aan te vechten. Het Hof van Beroep van Barlavento in Kaapverdië heeft op 5 januari van dit jaar tijdens een hoorzitting de stopzetting van de uitlevering van de Colombiaanse zakenman afgewezen.

Daarmee is het verzoek van de Verenigde Staten om Saab uit te leveren opnieuw goedgekeurd. Tegen de beslissing is echter beroep ingesteld bij de hoogste rechtbank van het eiland.

Saab, die namens de Venezolaanse president Nicolas Maduro in het buitenland de belangen van Maduro behartigt, wordt verdacht van onder meer het witwassen van grote sommen geld in Amerika en omkoping van Venezolaanse ambtenaren.

Begin december vorig jaar heeft het Hof van Justitie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) Kaapverdië bevel gegeven om het voorarrest van Álex Saab op te heffen en hem onder huisarrest te plaatsen. 

De rechtbank in Kaapverdië heeft op haar beurt echter op 15 december formeel aangegeven geen gehoor te zullen geven aan deze uitspraak. De rechtbank die in Barlavento is gevestigd, stelt dat de rechtbank van ECOWAS niet bevoegd is om de staat Kaapverdië te dwingen zijn beslissingen na te leven.

De sommatie tot huisarrest werd gegeven naar aanleiding van het verzoek van de advocaten van Saab, die zeiden dat de Colombiaanse zakenman lijdt aan een slechte gezondheid. Deze zou worden verergerd door de barre omstandigheden van zijn gevangenschap.

"We zijn erg blij met de beslissing", zei advocaat Baltazar Garzón, die het verdedigingsteam van Saab leidt. In dat team zit verder onder meer ook voormalig minister van justitie van de Nederlandse Antillen, Rutsel Martha.

Een paar uur voordat hij de uitspraak van de rechtbank in zijn voordeel ontving, verstuurde Saab donderdag een open brief waarin hij het einde van de regering-Trump vierde. Zoals bekend nam Trump een harde houding in tegenover Maduro en steunde de Amerikaanse regering onder zijn leiding oppositieleider Juan Guaidó.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram