donderdag 24 juni 2021 04:49
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
18 januari 2021

In totaal 27 politieke groeperingen hebben aangegeven mee te willen doen aan de komende parlementsverkiezingen op 19 maart aanstaande. Het aantal partijen dat zich bij de Electorale Raad heeft aangemeld, ligt ver boven het gemiddelde.

Maar voor het zover is, moeten de partijen een aantal belangrijke stappen doorlopen. Als eerste moet elke partij een kandidatenlijst indienen op 21 januari. De tijd om die lijsten in te dienen is verlengd. Vanwege de coronamaatregelen mogen de leden van de partijen die hun lijst komen indienen elkaar niet tegenkomen.

Wettelijk staat er een periode van zeven uur voor het indienen van de lijsten, dat is nu verlengd met twee uur. Partijen kunnen op 21 januari terecht bij Kranshi tussen negen uur ’s ochtends en zes uur ’s middags met hun lijst.

De tweede stap om mee te kunnen doen aan de de verkiezingen is het behalen van minstens 788 stemmen van kiezers die de partij steunen. Deze zogenaamde voorverkiezing vindt plaats op 30 en 31 januari en geldt alleen voor partijen die in 2017 geen zetel in het parlement behaalden.

Halen de partijen minder dan 788 stemmen, dan kunnen ze niet meedoen aan de parlementsverliezingen van 19 maart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram