maandag 11 september 2023 17:24
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
14 januari 2021

De rechter op Curaçao heeft woensdag een 41-jarige automobilist veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van twee jaar.

Hij is volgens de rechtbank schuldig aan het veroorzaken van een tragisch ongeluk dat op 16 augustus 2019 in de vroege ochtend plaats vond. Daarbij werd een vrouw die met haar zoontje in haar armen de Helmin Magno Wiels Boulevard overstak door de auto geschept.  Zowel de moeder als de éénjarige baby hebben de aanrijding niet overleefd. De chauffeur zou volgens getuigen te hard hebben gereden en ook door rood licht zijn gegaan.

Tijdens de behandeling van de zaak afgelopen december heeft de chauffeur dit echter ontkend tegenover de rechter. De kinderen van de chauffeur, die tijde van het ongeluk in de auto zaten, hebben ook een verklaring afgelegd. Maar de officier van justitie heeft aangegeven dit niet mee te nemen in zijn oordeel.

De rechter gaf gisteren tijdens de uitspraak aan dat het overtuigend is bewezen dat door zijn toedoen de moeder en haar baby zijn overleden. De man reed te hard en reed door rood licht. De twaalf maanden celstraf en de tweejarige ontzegging van de rijbevoegdheid is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter heeft verder gesteld dat de man niet heeft geremd voor de jonge vrouw die met haar kind in de armen overstak, waardoor een aanrijding met hen is ontstaan. Het Gerecht heeft dit vastgesteld op basis van het onderzoek door de politie, verklaringen van getuigen, informatie van de forensisch patholoog en de eigen verklaringen van de verdachte. Het verweer van de verdediging, dat de verdachte niet te hard reed, door oranje is gereden en dat het slachtoffer zelf onvoorzichtig is geweest, werd door de rechter verworpen.

Het wordt de verdachte door de rechter zwaar aangerekend dat hij zijn verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer heeft verwaarloosd. Het ongeval heeft niet alleen op de familie van de slachtoffers grote impact gehad, maar ook op de verschillende getuigen en de verdachte en zijn familie. De verdachte zal voor de rest van zijn leven moeten leven met de omstandigheid dat hij, door zijn rijgedrag, twee jongen mensen het leven heeft benomen, zo stelde de rechter.

Bij de bepaling van de straf heeft het Gerecht gekeken naar de oriëntatiepunten die de strafrechters gebruiken bij dit soort zaken. Het Gerecht heeft strafverhogend laten meewegen dat het hier niet om één maar twee slachtoffers gaat en dat de verdachte niet heeft erkend dat hij fouten heeft gemaakt, maar de schuld van het ongeval bij het slachtoffer legt.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram