woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

“Het heeft allemaal geen zin meer. Geitendiefstallen zijn niet meer te stoppen”, zegt geitenboer Alfonso Winklaar tegen Caribisch Netwerk.

Sinds zijn zevende jaar hielp hij zijn vader in de boerderij en uiteindelijk heeft hij het bedrijf overgenomen. Het stelen van geiten en andere dieren was altijd een probleem, maar de laatste vijf jaar ziet hij een vermeerdering van geitendiefstallen.

‘Ik ben maar gestopt’

Zo ook Alexander Boezem. “Ik had tachtig geiten en ze zijn allemaal gestolen. Moet ik al de energie en geld er in stoppen zodat dieven kunnen profiteren?”, vraagt hij zich af. Op een gegeven moment werd de frustratie teveel en is hij gestopt als geitenhoeder. Hij kon ook niet rekenen op de politie. “Ik wist wie de dieven waren maar ik had geen bewijzen, dus er is nooit wat mee gedaan”, zegt hij.

Popo Morales van landbouwcoöperatie Kriabon zegt dat deze toename te maken heeft met dat Bonaire nu meer inwoners heeft. “Vroeger wist je wie de dieven waren. Iedereen kende elkaar en elkaars kinderen. Nu is dat niet meer zo”.