donderdag 24 juni 2021 00:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
12 januari 2021

Tijdens een bijeenkomst in het partijgebouw van vakbond PWFC hebben leden van Partido Democraat maandag Elsa Rozendal bij acclamatie gekozen tot de nieuwe leider van de partij. In haar eerste toespraak zei Rozendal zeer dankbaar en vereerd te zijn met de benoeming.

Rozendal wees verder op de moeilijke positie waar de Curaçaose samenleving op dit moment in verkeert. "We moeten ons daar heel bewust van zijn, zodat we kunnen werken aan ontwikkeling en voortgang", aldus de nieuwe DP-leider. "Juist in deze tijden kunnen we daarom geen onwetendheid en wanbeleid meer accepteren. Iedere burger van onze samenleving heeft recht op leefomstandigheden die meer zekerheid bieden."

Volgens Rozendal heerst er veel angst en onzekerheid in de samenleving. Onder meer vanwege Covid 19, dreigende armoede en dreigende werkeloosheid. Rozendal zegt gedurende haar carrière als politika zich altijd te hebben ingezet voor de behoeftes van haar volk, ze is altijd op zoek naar mogelijke oplossingen.

Als leider van de Democratische Partij gaat ze zich nog harder maken voor het welzijn van de bevolking. 'Ongeacht hoe uitdagend het soms kan zijn'. "Ik zal naar eer en geweten werken en zal dus altijd mijn beloftes nakomen", zo beloofde ze de partij.

Rozendal begon haar carrière in de politiek op de kandidatenlijst van Partido pa Adelanto i Inovashon Soshal (PAIS) voor de Statenverkiezingen van 2012. Hoewel zij geen Statenzetel verwierf, was Rozendal één van de prominente leden van de partij. Naast partijlid was zij ook bestuurslid. In juni 2016 stapte ze uit de partij.

Bij de Statenverkiezingen van 10 oktober 2016 was zij kandidaat op de MAN-lijst. Ze werd Statenlid en fractievoorzitter. Ook bij de verkiezingen van 2017 werd ze in het parlement gekozen. In december van vorig jaar brak Rozendal met de MAN en maakte ze de overstap naar de Democratische Partij. Hiermee trad Rozendal in de voetsporen van haar vader wijlen Boy Rozendal die jarenlang actief is geweest in de partij.

Partido Democraat werd opgericht in 1944 door Efraïn Jonckheer. In 1954, het jaar waarin het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden tot stand kwam, won de partij de verkiezingen voor de Staten van de Nederlandse Antillen. Van 1954 tot 1968 was Jonckheer minister-president van de Nederlandse Antillen, waarmee hij zelfs de langstzittende minister-president uit de geschiedenis van het hele Koninkrijk der Nederlanden is.

De groeiende armoede en grote sociale ongelijkheid onder DP-bewind leidden tot de opstand van 30 mei 1969, waarna de regering moest aftreden. De DP verloor bij de daarop volgende Statenverkiezingen haar absolute meerderheid, maar bleef wel de grootste partij.

Vanaf eind jaren zeventig begon de partij steeds meer haar leidende positie te verliezen. In de jaren negentig verdween de partij uit de Staten en de Eilandsraad. Democraat heeft een paar keer geprobeerd terug te komen maar slaagde er steeds niet in. Uiteindelijk wist de partij in 2007 met Norbert George als lijsttrekker bij de Eilandsraadverkiezingen één zetel te behalen en keerde daarmee na twaalf jaar terug in de Eilandsraad van Curaçao.

Bij de Eilandsraadverkiezingen van 2010, die ook de zetelverdeling in de Staten van Curaçao na 10 oktober 2010 bepaalden, haalde de Democratische Partij onder leiding van Norberto Ribeiro geen zetels. Ook in 2016 wist de partij geen zetels te behalen. Toen ging de partij naar de verkiezingen met een lijst bestaande alleen uit vrouwen. Omdat de vrouwen op de lijst zich allemaal als gelijkwaardig beschouwden, werd er toen geen lijstrekker of -duwer aangewezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram