woensdag 23 juni 2021 23:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
12 januari 2021

De Consumentenbond heeft maandag een wetsvoorstel ingediend bij de Staten om het voor de consument gemakkelijker te maken een rechtszaak aan te spannen bij een ondeugdelijk gekocht produkt.

De Consumentenbond zegt dat een consument recht heeft op een deugdelijk product. Indien na aankoop van het product deze gebrekkig blijkt te zijn, heeft de klant het recht om bijvoorbeeld herstel of vervanging van het product te vragen. Mocht de ondernemer niet meewerken, dan kan de klant de overeenkomst ontbinden en dient de ondernemer de consument de koopprijs terug te betalen.

In de praktijk worden deze rechten volgens de Consumentenbond vaak met voeten getreden, omdat Curaçao momenteel geen gerechtelijke procedure kent die geschikt is om het merendeel van consumentenzaken te beslechten. De looptijd van een gerechtelijke procedure kan lang en gecompliceerd zijn en de kosten hoog,

Daarom heeft de Consumentenbond jaren aan een wetsconcept gewerkt dat juist de bestaande gerechtelijke procedure moet wijzigen in een procedure geschikt voor het beslechten van consumentenzaken. In 2015 is al eens een ontwerp aan de overheid aangeboden, daarna bleef het echter stil vanuit de Staten.

"Dit wetsvoorstel garandeert toegang tot het gerecht en maakt gebruikt van een procedure die geschikt is om consumentenzaken te beslechten, voor een veel lager tarief dan momenteel geldt", aldus de Consumentenbond.

Volgens het wetsvoorstel kan de consument een vordering bij het gerecht indienen, gebruikmakend van deze procedure, indien het geldelijk belang van zijn vordering het bedrag van 10.000 gulden niet te boven gaat. De consument betaalt bij het indienen van zijn verzoek slechts 50 gulden aan griffiekosten.

Om dit proces nog consumentvriendelijker te maken, zal de Consumentenbond standaardformulieren opstellen die als een soort verzoekschrift kunnen dienen bij de rechtbank. Hierdoor wordt aan de consument de optie gegeven om zelf te procederen en zich niet gedwongen te voelen een advocaat in de arm te moeten nemen

De Consumentenbond roept de regering en het parlement op om dit wetsvoorstel zo snel mogelijk aan te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram