woensdag 6 juli 2022 18:40
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
11 januari 2021

Jeugdtheaterschool Drazans op Curaçao breidt in de aankomende jaren haar talententraject uit voor jongeren met theaterambitie. Door de samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in Nederland te verstevigen, zullen talenten in de podiumkunsten op het eiland de kans krijgen zich te verdiepen in spel- en maakprojecten.

Daarnaast komt er meer informatie over vervolgopleidingen en zullen HKU Theater en Drazans gezamenlijk  een onderzoek doen naar de mogelijkheid om voor een grotere doelgroep auditietrajecten  te organiseren.

In de afgelopen jaren stroomden diverse talentvolle spelers van Drazans door naar vervolgopleidingen in de kunsten in Nederland. Zij kwamen onder meer terecht bij de Vooropleiding Theater aan de Theaterschool Utrecht, Toneelacademie Maastricht, ArtEZ Arnhem en HKU Theater. Dit is echter geen vanzelfsprekend traject voor jongeren van het eiland, aangezien de geografische afstand groot is. Daarnaast is het veelal kostbaar voor jongeren om een auditie in Nederland te kunnen doen en is er geen gedegen voorbereiding. 

In september 2019 is Drazans gestart met een talentenklas voor jongeren met theatertalent. Met dit traject wil de jeugdtheaterschool een brug slaan tussen het eiland en het kunstvakonderwijs in Nederland. In 2020 werkten de HKU Theater en Drazans samen in een pilot de ‘Week Zonder Naam’; een interdisciplinair talentenproject voor jongeren in de podiumkunsten op Curaçao. 

In de komende jaren zal Drazans dit talententraject samen met de HKU Theater verstevigen, zo heeft Drazans dit weekend bekend gemaakt.  ‘HKU Theater zoekt studenten die een open en divers wereldbeeld hebben. Nieuwe studenten  bieden weer nieuwe perspectieven op verbeelding en brengen nieuwe verhalen binnen. De  samenwerking met Drazans is ingegeven door deze zoektocht", aldus Caspar Nieuwenhuis, directeur van HKU Theater.

Nieuwenhuis: "Graag zien we hierin een vervolgstap. We willen meer uitwisselen tussen de groepen in Nederland en Curaçao. Via deze samenwerking wil HKU Theater haar werkwijze inzichtelijk en voelbaar maken en zo  enthousiasme opwekken bij nieuwe talenten. Zo zal een potentiële kandidaat vanuit Curaçao een  beginnend netwerk hebben met studenten en docenten en zo zichzelf beter te kunnen oriënteren en voorbereiden op de selectie."

Er worden verschillende interdisciplinaire projecten aangeboden op het eiland, waarbij de  talenten van Curaçao zullen worden gekoppeld aan studenten en coaches van HKU Theater.  Daarnaast zullen er zogenoemde ‘Side Track Sessie’s’ opgezet worden. Dat is speciaal voor jongeren die  meer uitgedaagd willen worden, of meer informatie nodig hebben om zich te richten op een studie in het kunstvakonderwijs.

Tevens onderzoeken de twee theaterscholen welke andere  auditiestructuren mogelijk zijn in de aankomende jaren om audities toegankelijker te maken voor Caribische studenten met talent. Hierdoor worden financiële en geografische drempels  zoveel mogelijk beperkt.

De ontwikkeling en uitvoering van dit traject wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie in Utrecht. Dit fonds stimuleert de actieve cultuurdeelname in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. 'Het draagt bij aan een open samenleving waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden hun creativiteit kunnen ontwikkelen.'  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram