Door: NU.cw
5 januari 2021

De Nederlandse regering leent 2,7 miljoen euro aan Winair, dat door de coronacrisis dreigt om te vallen. De partner van KLM op Sint Maarten is de enige maatschappij die alle zes Caribische eilanden van het Koninkrijk met elkaar verbindt.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de pandemie “diepe sporen” achterlaat in de Antillen. “Door de inreisbeperkingen en de teruggevallen vraag dreigen de luchtverbindingen met de Caribisch-Nederlandse gemeenten stil te vallen,” aldus de bewindsvrouw.

Van Nieuwenhuizen: “Winair, de enige luchtvaartmaatschappij die verbindingen onderhoudt met alle zes de Caribische delen van het Koninkrijk, en de enige die een reguliere verbinding onderhoudt met Sint Eustatius en Saba, is in financiële problemen geraakt, omdat er geen inkomsten binnenkomen terwijl de kosten grotendeels doorlopen.” Ze constateert dat “de interinsulaire connectiviteit van Saba, Sint Eustatius met Sint Maarten en Bonaire, in direct gevaar komt.”

De minister-president van Sint Maarten heeft de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag financiële steun gevraagd om de luchtverbinding tussen de drie bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba in stand te houden.

Hypothecaire lening

Van Nieuwenhuizen heeft nu besloten een lening van drie miljoen dollar af te sluiten – de Amerikaanse dollar is de gangbare munt in de Caraïben. Omgerekend gaat het om 2,7 miljoen euro.  De lening wordt gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (1 miljoen euro) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (1,7 miljoen euro).

Het gaat om een hypothecaire lening met een looptijd van achttien maanden, en is verlengbaar tot maximaal zes jaar. Onderpand is het luchthavengebouw van Winair op Princess Juliana International Airport te Sint Maarten.

Winair verplicht zich gedurende de looptijd de luchtverbinding tussen Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba in stand te houden, met ten minste twee vluchten per dag, zodra alle inreisbeperkingen zijn opgeheven. Verder mag Winair geen bonussen uitkeren aan bestuurders of commissarissen en geen winst of dividend uitkeren aan haar aandeelhouders zolang de steun niet is terugbetaald.

Winair is een kleine maatschappij, die beschikt over een vloot van acht toestellen, waarvan de grootste plaats biedt aan 72 passagiers. De carrier is in handen van de regering van Sint Maarten.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram