zaterdag 16 september 2023 01:34
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 december 2020

De brandweer heeft de afgelopen twee dagen weer vuurwerk getest. Dat doen ze ieder jaar voorafgaand aan oudjaar. Hoofd afdeling preventie van de brandweer Dikmar Oleana verklaart tegenover NU.cw dat al voor de kerst is begonnen met testen en dat de laatste tests de afgelopen twee dagen zijn gedaan. Twee soorten vuurwerk werden afgekeurd,.

De tests werden gedaan in samenwerking met de afdeling milieu van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

Bij de tests wordt ondermeer het geluid dat knalvuurwerk voortbrengt gemeten. De knallen mogen niet boven een bepaald aantal decibel uitkomen. Ook wordt gekeken naar de lengte van de lont. Vuurwerk dat te snel afgaat, dus een te korte tijd tussen het aansteken en afgaan, is levensgevaarlijk.

"Twee soorten vuurwerk werden afgekeurd. het gaat hierbij om de zogenaamde 'cakes'. Dit vuurwerk wordt vernietigd. Alleen vuurwerk dat goed gekeurd is, mag uit de containers en worden overgebracht naar de verkooppunten", aldus Oleana.

Bij het testen is dit jaar extra gecontroleerd op vuurwerk voor kinderen.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram