donderdag 24 juni 2021 04:43
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
29 december 2020

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft maandag een overeenkomst getekend over het doen van uitbetalingen door de noodlijdende Girobank. De overeenkomst is getekend met het Land Curaçao en een nieuwe vennootschap die GI-RO Settlement Holding N.V. heet.

Deze vennootschap is opgericht door het Land Curaçao met als doel de uitbetalingen aan de rekeninghouders van de Girobank soepel te laten verlopen.

De Centrale Bank noemt de overeenkomst een belangrijke stap in de afwikkeling van de situatie rond de Girobank. Die staat sinds 2013 onder toezicht van CBCS.

"Ervan uitgaande dat er een gecontroleerde afwikkeling van Girobank N.V gaat plaatsvinden, heeft Nederland aangegeven bereid te zijn onder voorwaarden een lening te verstrekken aan Curaçao. Na het verkrijgen van instemming van de rechter zal de lening van Nederland, met tussenkomst van het Land, aan GI-RO Settlement Holding worden verstrekt", aldus CBCS in een verklaring.

Daarmee kan GI-RO Settlement Holding versneld uitbetalingen doen aan de rekeninghouders van Girobank N.V. Naar verwachting zullen met die gelden veruit de meesten van de ruim 2000 rekeninghouders die nog een tegoed hebben dat onder het moratorium valt, hun volledige geld terugkrijgen. Voor enkele tientallen resterende rekeninghouders zal dat in eerste instantie niet het geval zijn.

De lening van Nederland zal worden afgelost uit de opbrengsten die GI-RO Settlement Holding verkrijgt uit het beheer en de inning van de leningen van Girobank. Daarna zal GI-RO Settlement Holding bij voldoende opbrengsten alsnog uitbetalingen aan de resterende rekeninghouders doen, aldus CBCS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram