vrijdag 12 augustus 2022 20:00
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
24 december 2020

Iedereen die vanaf 29 december per vliegtuig vanuit Curaçao en risicogebieden naar Nederland reist, moet voor vertrek een negatieve coronatest tonen. De verplichting geldt ook voor Nederlanders, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag.

De test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen zijn. Het gaat hierbij om de PCR-test. Reizigers krijgen aanvullend het dringende advies bij thuiskomst tien dagen in quarantaine te gaan, ook als ze negatief getest zijn.

Reizigers met een positieve testuitslag mogen niet aan boord van het vliegtuig. Deze maatregel geldt sinds woensdag voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. In deze landen zijn twee varianten van het coronavirus aangetroffen die mogelijk besmettelijker zijn.

"Het is niet uit te sluiten dat er in andere landen een vergelijkbaar virus zoals in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika aangetroffen zal worden", schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook controles bij aankomst in Nederland

Reizigers worden overigens niet alleen voor vertrek gecontroleerd. Op de Nederlandse luchthavens zullen screenings plaatsvinden, meldt De Jonge. Dit gebeurt op basis van steekproeven.

Het kabinet wil de verplichting op "zeer korte termijn" verder uitbreiden naar reizigers die gebruikmaken van internationaal trein- of busverkeer. Ook wordt benadrukt dat buitenlandse reizen alleen gemaakt moeten worden als er sprake is van noodzaak. Een vakantie valt daar bijvoorbeeld niet onder.

Voor de meeste landen geldt vanwege gezondheids- en veiligheidsrisico's een oranje reisadvies. De rest van de wereld kleurt rood, wat betekent dat alle reizen worden afgeraden. De nieuwe maatregel gaat op 29 december 2020 om 0.01 uur in.

One comment on “Negatieve coronatest verplicht bij vliegreis naar Nederland”

  1. Beste Hugo de Jonge, kunt u uitleggen waarom op Bonaire, NB een BES-eiland, de inwoner voor een standaard PCR-test zo’n 300 dollar moet neertellen terwijl diezelfde test in Nederland voor ongeveer de helft van die prijs wordt geleverd? Wat maakt het noodzakelijk een dergelijk prijsverschil te rechtvaardigen? Het gaat hier dus niet om een pretvakantie naar het nu ongemakkelijke en koude Nederland, maar om een noodzakelijke reis in verband met familieomstandigheden. Het lijkt erop dat hier sprake is van winstbejag binnen deze bijzondere gemeente. Het is daarbij niet redelijk om inwoners van Bonaire voor extreem hoge kosten te plaatsen in een periode dat, volgens onze Koning, er sprake moet zijn van evenwicht en nuance ten tijde van deze crisis. Kunt u dit toelichten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram