vrijdag 1 december 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

78 Procent van de bedrijven in de horeca die in de afgelopen twee weken zijn gecontroleerd, houdt zich niet aan de regels die zijn ingesteld om de corona-besmettingen in toom te houden. Dat zegt het hoofd van de Dienst Inspectie van het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), Ronny Cornelis.

“Dat is een zorgelijke ontwikkeling”, aldus Cornelis. Hij zei dat maandag tijdens de persconferentie van de overheid over de ontwikkelingen rond de Covid-19 pandemie op Curaçao.

MEO kwam tot deze conclusie nadat er van 2 tot 20 december gerichte controles werden uitgevoerd, nadat op één december strengere maatregelen waren afgekondigd. Cornelis zegt dat de controles voornamelijk bedoeld zijn om het aantal corona-besmettingen te verlagen.

Een totaal van 77 bedrijven is gecontroleerd, waarvan maar 19 er volgens de regels handelde. In totaal 16 bedrijven hebben een waarschuwing gekregen en 42 moesten sluiten wegens het niet naleven van de regels.

Volgens Cornelis gaat het bij 32 van de 42 gesloten bedrijven om het niet naleven van de ‘Lei seku’, die inhoudt dat er geen alcohol verkocht mag worden voor directe consumptie. Dit alcoholverbod geldt sinds begin van deze maand.

Cornelis stelt dat er niks mis is met alcohol op zich, maar dat er problemen ontstaan op het moment van de consumptie ervan. “Het karakter en gedrag van de mensen verandert en ze gaan harder praten en dichter bij elkaar staan”, aldus Cornelis. “Men wordt dan extra sociaal met alle gevolgen vandien”, gaat hij verder. “In plaats van dat het aantal besmettinge omlaag gaat, wordt het meer en daarmee blijft het totaal hoog.”

Cornelis zegt dat sommige bedrijven een hardere aanpak nodig hebben. Als voorbeeld geeft hij een horecabedrijf waar het multidisciplinaire team deze maand tot vier keer toe moest optreden. De betreffende eigenaar verkocht alcohol aan zijn klanten via de achterdeur.

De eerste keer dat hij betrapt werd op acht december, zijn er maatregelen genomen en werd de zaak gesloten. De eigenaar is echter niet lang daarna op 14 december zonder toestemming weer open gegaan. MEO heeft de eigenaar vervolgens uitgenodigd om hem uit te leggen wat er van hem verwacht wordt. Dit gesprek was op 15 december en op 18 december werd diezelfde eigenaar wéér betrapt op het verkopen van alcohol via de achteruitgang.

“En nog steeds zijn we niet over gegaan tot definitieve sluiting”, aldus Cornelis. “We hebben begrip voor de bedrijven die zich momenteel in moeilijke tijden bevinden. Ze moeten open blijven, zodat ze geld kunnen verdienen om onder meer hun familie te onderhouden. Daarom heeft het multidisciplinaire team de zaak tijdelijk gesloten in plaats van definitief.”

Cornelis geeft echter aan dat de maat op een gegeven moment vol is. “Onze samenleving is niet gebaat bij horecabazen die de boel proberen te flessen. Het gedrag rondom alcoholverkoop bij de horeca is helemaal scheef en de overheid accepteert dat niet langer.”