woensdag 12 mei 2021 19:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
17 december 2020

Europarlementariër Samira Rafaela is woensdag uitgeroepen tot Harper's Bazaar International Woman of the Year. Rafaela, die Curaçaose roots heeft, is Europarlementariër voor D66. Andere genomineerden voor de prijs waren onder andere econoom Barbara Boomsma, presentatrice Fidan Ekiz en congres-vrouw Alexandria Ocasio-Cortez.

Maar Rafaela's omvangrijke culturele achtergrond en kennis was voor de vakjury het doorslaggevende element om haar de prijs toe te bedelen.  "Deze veelzijdige, progressieve, feministische Europarlementariër heeft een islamitisch-joodse, Caribische, Nederlandse én West-Afrikaanse achtergrond", aldus de jury.

"Ze is daarom de juiste vrouw om op te komen voor de fysieke en financiële gezondheid van iedereen tijdens corona, ook in het Caribische deel van ons koninkrijk. De jury ziet haar ver komen, bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties, om op internationaal niveau mensen te verbinden."

Rafaela groeide op bij haar Joodse Nederlands-Curaçaose moeder in Uitgeest. Haar vader was van Ghanees-Nigeriaanse afkomst en was praktiserend moslim. Samira beschouwt zichzelf als een progressieve, liberale, feministische moslima.

Rafaela werd politiek actief omdat ze sociale ongelijkheid wilde aanpakken en zich wilde verzetten tegen de opkomst van het extreem rechtse populisme. Bij de Jonge Democraten was ze belast met de portefeuille diversiteit en participatie. In 2012 werd ze lid van D66 en in 2019 stond op de derde plaats op de D66-lijst voor de Europese parlementsverkiezingen.

Onder de deelnemende partijen in Nederland was zij de enige Caraïbisch-Nederlandse kandidaat en ze voerde ook als de enige kandidaat campagne onder de kiesgerechtigden in Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES eilanden. Dit resulteerde in het binnenhalen van bijna 55% van de stemmen op de BES eilanden en wel 75% op Curaçao.

Hoewel D66 zakte van vier naar twee zetels, kreeg zij voldoende voorkeursstemmen (32.510) voor een zetel in het Europees parlement. Na haar installatie op 2 juli 2019 is zij de eerste Nederlandse Europarlementariër met een Afro-Caraïbische achtergrond.

Rafaela zegt enorm vereerd te zijn met de prijs en ervaart het als erkenning voor het werk dat ze tot nu toe heeft verricht. "Als politicus is het niet altijd makkelijk om het goed te doen en deze mooie waardering geeft mij enorm veel energie en overtuiging" aldus Rafaela.

"Ik ben alle mensen die mij steunen heel dankbaar en iedereen die op mij heeft gestemd, ook vanuit het Caribisch deel van het koninkrijk! Nos ta un Reino!''

Volgens de vakjury is 2020 een belangrijk eerste jaar gebleken in Samira's termijn als Europarlementariër. Opkomen voor onrecht op thema's als veiligheid, vrede, internationale samenwerking en sociale gelijkheid deden er dit jaar meer dan ooit toe en Samira's rol bleef daarbij niet onopgemerkt, zo stelt de jury.

One comment on “Samira Rafaela is Harper's Bazaar International Woman of the year”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram