woensdag 23 juni 2021 08:48
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
17 december 2020

Er moet nog heel veel gebeuren voordat er gesproken kan worden van een volledige en effectieve aanpak op het gebied van veiligheid op Curaçao. Dat concludeert de Raad voor de rechtshandhaving na onderzoek.

Het zorgdragen voor de veiligheid is volgens de Raad niet alleen een taak van justitie, maar moet een integrale aanpak zijn waarbij alle groepen binnen de gemeenschap een steentje bijdragen.

Om bij te dragen aan een zo optimaal mogelijke veiligheid in de gemeenschap, heeft de Raad een inspectie-onderzoek verricht naar de integraliteit van de aanpak van het veiligheidsbeleid op de gebieden cyber security, terrorisme en grensbewaking.

Ook heeft de Raad door middel van dit onderzoek inzicht verkregen in hoeverre de justitie-kolom in staat is om uitvoering te geven aan het beleid.

Tijdens dit onderzoek heeft de Raad gekeken in hoeverre sprake is van specifieke wetgeving en beleid. De conclusie van de Raad is dat gewerkt moet worden aan de totstandkoming van specifieke wet- en regelgeving en beleid vooral op de terreinen cyber security en terrorisme.

Op het gebied van de grensbewaking is een 'baselinestudie' gemaakt dat door het Justitieel Vierlanden-overleg is geaccordeerd. Nu wordt gewerkt aan de implementatie hiervan. 

Alhoewel hard wordt gewerkt aan het integreren van de aanpak, komt de Raad tot de conclusie dat, met uitzondering van de grensbewaking, op de andere terreinen veel werk verzet moet worden om tot een daadwerkelijk integrale aanpak te komen.

Over de vraag welk veiligheidsniveau voor Curaçao geldt, komt de Raad tot de conclusie dat op geen van de onderzochte terreinen het veiligheidsniveau bepaald kan worden. De aanbeveling is dan ook om op al deze gebieden periodiek de nodige dreigings- en risicoanalyses op te stellen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram