dinsdag 22 juni 2021 21:21
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
14 december 2020

Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van een persconferentie van de overheid over het belang van de stabiele levering van electriciteit en water. Minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina voert het woord.

De persconferentie begint om 15.00 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen zijn spellingsfouten niet te voorkomen, onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende Liveblog.
 • Martina hoopt dat met de persconferentie meer duidelijkheid is gekomen over wat er precies gebeurd is en wie er voor verantwoordelijk is. Hij wenst Aqualectra veel sterkte. Het is een vervelende tijd geweest en hij hoopt dat dit in de toekomst niet weer gebeurt.
 • In de Cariben loopt Curaçao volgens Martina op kop. Op Curaçao koopt Aqualectra stroom terug. Er zijn veel initiatieven, bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op daken van scholen. Binnenkort wordt een overeenkomst getekend met de Clinton foundation, bedoeld om de kosten te verlagen. Er komt een zonne-energiepark in de Freezone. Op dit moment kan iedereen al zonnepanelen op zijn dak plaatsen.
 • Doordat er een monopoly is, moet de bevolking veel slikken, wordt gesteld. In het management van het bedrijf zal wat moeten veranderen vooral wat betreft het compenseren. De aanbevelingen die uit het onderzoek naar voren komen, zijn niet vrijblijvend, aldus Martina.
 • Op het moment dat elektriciteit uitvalt dan is dat van invloed op veel systemen. Of de nieuwe directie van UTS iets te maken heeft met de slechte prestatie van UTS weet Martina niet. Er komt een objectief rapport.
 • Martina wil niet op het onafhankelijk onderzoek vooruitlopen. Als er beleidsmatige fouten zijn gemaakt dan zal diegene die daar verantwoordelijk voor is, zich moeten verantwoorden.
 • Het door Martina gepresenteerde plan 15 jaar geleden toen hij directeur was van Aqualectra is niet fout gelopen, zegt hij. Er zijn de afgelopen jaren weinig black-outs geweest. Het tarief van elektra is de afgelopen jaren niet omhoog gegaan. Aqualectra is van 850 werknemers naar 600 werknemers gegaan. Via BT&P wordt Aqualectra gereguleerd. Als je niet presteert zoals je zou moeten dan krijg je nieuwe instructies.
 • Martina zegt dat we open moeten staan voor alternatieve energiebronnen. Hij is daar voorstander van. Deze modellen moeten bekeken worden en er zal mee geëxperimenteerd worden. Er moet gekeken worden naar alternatieve energiebronnen, maar dit bevindt zich nog in een experimentele fase.
 • Aqualectra zal worden geholpen door de regering middels een onafhankelijk onderzoek. De resultaten zullen geïmplementeerd moeten worden door Aqualectra. Er komen aanbevelingen en die zullen gecontroleerd gaan worden door de Raad van Commissarissen.
 • De overheid is aandeelhouder van Aqualectra. Op het moment dat Aqualectra de kosten niet kan dekken dan is het logisch dat ze bij de regering aankloppen.
 • De monopoly zal volgens Martina niet doorbroken worden. Concurrentie zal niet worden toegestaan. In de toekomst zal het veranderen door duurzame energie waaronder zonne-energie. Op dit moment is het niet raadzaam om de markt open te gooien.
 • Er zijn verschillende modellen op welke manier je water en stroomlevering kunt regelen. Op Curaçao is gekozen voor een 'vertical integrated monopoly'. Die strategie is volgens Martina de beste voor Curaçao. Deze strategie moet gereguleerd worden en dat gebeurt door Bureau Telecommunicatie & Post. Er moet wel ruimte te zijn om de strategie verder te ontwikkelen. In hoeverre kun je de directie aansprakelijk stellen bijvoorbeeld.
 • Als er geen stroom is dan wordt dat een calamiteit. Er kan onrust ontstaan doordat er geen stroom is. Als het om energie draait dan is de directie één van de actoren die moet handelen. Als bepaalde instituten niet meer kunnen draaien dan is er sprake van een calamiteit.
 • Er gaan modellen gebruikt worden uit het buitenland om tot compensatie te komen.
 • De reden van de blackout is nog steeds niet duidelijk. Daarom is het belangrijk dat er een onafhankelijk onderzoek komt.
 • De keuzes van technologie worden ook onderzocht. En verder wordt onderzocht of alles volgens procedure is verlopen.
 • Aqualectra sluit geen mensen af en dat komt uit een noodfonds. De schadevergoeding moet sowieso betaald worden. Er komt ook een fonds waaruit betaald moet worden als tegemoetkoming voor de overlast. Dus bijvoorbeeld als je slecht hebt geslapen, etc. Als er drie maal een blackout heeft plaatsgevonden, dan zal er een schadevergoeding betaald moeten worden.
 • Er is twee jaar geleden een lening door de bank gegeven van 600 miljoen. Een gedeelte daarvan is in Dokweg 2 gaan zitten. Wat er precies met al het geld is gebeurd, kan Martina niet zeggen. Ook is het geld naar elektronische meters gegaan en naar een nieuw administratiesysteem. Als Aqualectra geen gezond bedrijf zou zijn dan had de bank nooit geld geleend.
 • We willen met een onderzoek komen, zegt Martina, of de directie zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Martina weet niet of je de directie verantwoordelijk kunt houden voor een technische storing. In alle transparantie zal er een onderzoek worden uitgevoerd. De Raad van Commissarissen heeft twee experts op dit gebied. Martina wil niet op de zaken vooruit lopen. Hij kan niet zeggen of er sprake is van slecht beleid door de directie.
 • Martina kan geen cijfer geven over wat de schade is voor de gemeenschap. Er zijn arbeidsuren verloren gegaan, maar er was ook 's nachts stroomstoring. Er zijn bedrijven die hun inkomsten hebben zien stijgen, fastfoodrestaurants en hotels bijvoorbeeld. De tijd waarin dit gebeurt, is al moeilijk. Restauranteigenaren hebben het ook extra moeilijk.
 • De vragenronde van de pers begint.
 • Aqualectra heeft volgens Martina zijn best gedaan om de problemen op te lossen. Er is volgens Martina voldoende gecommuniceerd, Het gaat om ingewikkelde installaties.
 • Als regering spijt het Martina en biedt hij zijn verontschuldigingen aan. We leven al in een moeilijke tijd door Covid-19. De situatie is lastig en daar komen nu drie blackouts bij. De regering wil dat dit in de toekomst niet meer voorkomt. Via een commissie wordt gekeken wat er precies gebeurd is.
 • Bandabou heeft dubbel pech gehad. Vrijdag rond 15.30 uur heeft een aannemer een kabel van Flow beschadigd. Een groot gedeelte van Bandabou kwam hierdoor zonder stroom te zitten. Pas zaterdagochtend is dat hersteld. Daardoor heeft Bandabou meer dan 10 uur extra zonder stroom gezeten.
 • Schade van klanten zal vergoed moeten worden. Het zal een gemakkelijk proces moeten worden zodat klanten makkelijk kunnen claimen. Er komen ook informatiesessies, zodat mensen makkelijk hun schade vergoed krijgen.
 • De regering is hier mee bezig. Dit zal verankerd moet worden in beleid. Aqualectra zal een reservefonds moeten creëren waar uit geput kan worden als klanten gecompenseerd worden.
 • De klanten worden geconfronteerd met de black-out. Maar ook met problemen bij UTS/Flow en met vliegtuigmaatschappijen die niet meer vliegen. Er moet beleid komen van compensatie. Waarbij de klant aanspraak kan maken in het geval hij/zij benadeeld wordt.
 • Wat moeten we doen om dit te voorkomen? Er is contact opgenomen met de Raad van Commissarissen. Er gaat een onafhankelijk onderzoek komen. Heeft het te maken met beleid of met technische redenen? Alle mogelijke oorzaken moeten onderzocht worden, Martina noemt het een 'route cost analyse'. Het onderzoek moet binnen 3 weken worden afgerond.
 • Maandag heeft zich een black-out voorgedaan van zeven en half uur. Donderdag duurde de black-out meer dan zes uur. Zaterdag heeft de black-out 26 uren geduurd. Dat noemt Martina een ernstige black-out.
 • Wat er precies is gebeurd. Er is onstabiliteit geweest op het net en door de veiligheidsprocedures heeft zich een black-out voorgedaan. Nog steeds is de oorzaak niet achterhaald. Op dit moment is er een redelijke stabiliteit van de levering.
 • Steven Martina zegt een verslag te willen geven over de drie black-outs, iets wat nog niet eerder is voorgekomen op Curaçao. Hij wil het hebben over vier punten.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.

One comment on “LIVEBLOG | Persconferentie over belang stabiele levering electriciteit en water, live in het Nederlands”

 1. Sorry to say maar Martina kletst.
  Je hoort hem niet dat behalve één bedrijf dat zonnepanelen leverde allemaal failliet zijn!
  Dat burgers met zonnepanelen op hun dak het kind van de rekening zijn geworden dankzij het slechte regeringsbeleid van de afgelopen jaren. De burger wordt gestraft die hart voor hetmiru hebben.
  Het is verder een schaamteloze opmerking dat er geen concurrentie wordt getolereerd.
  Wanbeleid, heet dat Martina in optima forma al decennia lang dezelfden die aan de touwen trekken!! Time for a big change en wel good governance.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram