vrijdag 30 juli 2021 12:06
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
14 december 2020

Het Hof van Justitie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) heeft begin deze maand Kaapverdië bevel gegeven om het voorarrest van de Colombiaanse zakenman Álex Saab op te heffen en hem onder huisarrest te plaatsen.  Saab, die namens de Venezolaanse president Nicolas Maduro in het buitenland de belangen van Maduro behartigt, wordt verdacht van onder meer het witwassen van grote sommen geld in Amerika en omkoping van Venezolaanse ambtenaren.

Saab wordt verdedigd door een juridisch team met onder meer de voormalige Spaanse rechter Baltasar Garzón en Rutsel Martha, voormalig minister van Justitie van de Nederlandse Antillen.

De ECOWAS is een rechterlijke instantie die bevoegd is om conflicten op te lossen in West-Afrika. Niet alleen tussen staten, maar ook tussen burgers en staten, in het bijzonder met betrekking tot de schending van mensenrechten.

Het is de eerste keer, in bijna twintig jaar dat ECOWAS bestaat, dat Kaapverdië wordt vervolgd wegens schending van de mensenrechten op zijn grondgebied. Terwijl de andere landen van de Gemeenschap regelmatig worden vervolgd en veroordeeld voor deze rechtbank.

Toen Saab op 12 juni werd gearresteerd was hij, als speciaal gezant van Venezuela, op weg naar Iran. Dit in verband met een humanitaire missie in verband met de gevolgen van de Covid -19 crisis in Venezuela. Hij werd op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd door de Kaapverdische autoriteiten tijdens een tankstop in het land.

"Deze arrestatie vond plaats vóór de publicatie van de Interpol-kennisgeving en werd daarom uitgevoerd zonder een geldig internationaal bevel en op volstrekt onregelmatige wijze, aangezien hij als speciaal gezant van zijn land onschendbaarheid en diplomatieke onschendbaarheid geniet en daarom alleen kan worden vastgehouden op basis van een internationaal bevel zoals dat later is uitgevaardigd", zo stellen zijn advocaten.

"Sindsdien zit Saab vast in een gevangenis op het eiland Sal in Kaapverdië, waar hij de afgelopen maanden in onmenselijke omstandigheden heeft geleefd. Hij wordt al meer dan 80 dagen vastgehouden in een ongezonde cel van twee vierkante meter zonder licht en met zeer hoge temperaturen. Hij moet zijn persoonlijke hygiëne op eigen kracht onderhouden en heeft geen toegang tot een goed toilet.

Deze onhygiënische omstandigheden hebben geleid tot de opkomst van insecten en ander ongedierte waarmee hij te maken heeft zonder dat de gevangenis-autoriteiten hem een fatsoenlijk alternatief bieden. Deze extreme situatie heeft rechtstreeks invloed op de gezondheidstoestand van Saab, die al ernstige hart-, glucose- en schildklierproblemen heeft gehad, evenals een operatie aan zijn maag voor een kankergezwel."

De rechtbank kwam tot het oordeel van huisarrest omdat de Kaapverdische justitie "buiten zijn jurisdictie handelde" toen zij Saab op 12 juni van dit jaar arresteerden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram