zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De Sint Maartense minister-president Silveria Jacobs laat weten dat er nog besprekingen gaande zijn met de Nederlandse regering. “Tot nu toe is er geen overeenstemming over de wet om toezicht te houden op de financiën op Sint Maarten”, aldus Jacobs.

De premier zegt in een interview met Sint Maarten News dat, hoewel er nog steeds geen overeenkomst is met de Nederlandse regering, de bevolking van Sint Maarten erop kan vertrouwen ‘dat de autonomie waarvoor het eiland heeft gevochten niet zal worden uitverkocht’. 

Jacobs zegt van mening te zijn dat Sint Maarten het zal redden door het hoofd hoog te houden. Wat er volgens haar ook gebeurt, er zal geen overname door de Nederlandse regering van het land komen. Ook zal Sint Maarten zijn autonomie niet verliezen, aldus Jacobs.

Op de vraag wat plan B is voor het land, aangezien er in de schatkist van de regering nog maar net genoeg is voor de salarissen van december, geeft Jacobs toe dat de minister van Financiën die verklaring een tijd geleden in het parlement van Sint Maarten inderdaad heeft gedaan.

Maar daarbij is volgens Jacobs geen rekening gehouden met de dagelijkse en maandelijkse inkomsten van het land. Daarmee hoopt ze ook na december de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen.

Volgens de premier hebben Curaçao en Aruba zich gehaast om een overeenkomst met Nederlandaf te sluiten omdat ze geld tekort kwamen. Maar ze waren het volgens haar eigenlijk niet eens met de consensuswet die Nederland op tafel heeft gelegd. “Dat zal Sint Maarten niet overkomen”, zo benadrukt ze.

Premier Jacobs erkent dat er dingen zijn binnen de overheid die verbeterd moeten worden, ze wil ervoor zorgen dat de juiste maatregelen worden genomen. Ook zegt ze dat Sint Maarten haar uitdagingen moet identificeren. Daarvoor is ze in afwachting van een overzicht van het ministerie van Toerisme en Economie.

Dit zal worden meegenomen in de besprekingen met Nederland over liquiditeitssteun. Het bedrag dat Nederland bij het bereiken van een akkoord zal lenen aan Sint Maarten is 62 miljoen gulden, daarvan is 40 miljoen bestemd voor de zogenaamde SSRP-ondersteuning. Dat is de regeling van ondernemers op het eiland die steun krijgen om een deel van de salarissen van werknemers te  betalen.