woensdag 3 maart 2021 23:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
2 december 2020

Minister-president Eugene Rhuggenaath heeft dinsdag een beroep gedaan op het parlement om akkoord te gaan met de Landsverordening Uitzonderingstoestand. Deze omstreden Landsverordening, die ook wel wordt omschreven als noodwet, is dinsdag uitvoerig besproken tijden een vergadering in de Staten die in de ochtend is begonnen en 's avonds laat werd geschorst.

De nieuwe noodwetgeving omvat wetten en regels die van kracht kunnen worden tijdens noodsituaties, zoals tijdens een pandemie. Het gaat om noodwetten die kant-en-klaar zijn, om snel tijdens bijzondere situaties te gebruiken. Ook noodverordeningen, die op het laatste moment gemaakt worden (zoals een avondklok), vallen onder de landsverordening.

Vanuit de oppositie is er veel kritiek op de verregaande macht die de regering met de wet krijgt. Rhuggenaath op zijn beurt legde uit dat Curaçao momenteel ernstig wordt bedreigd door het coronavirus. Hij noemde de ontwikkelingen zorgelijk.

Als voorbeeld noemde Rhuggenaath onder meer dat zonder noodwet de politie geen boetes kan uitschrijven als mensen zich niet aan de corona-maatregelen houden. Ook is het moeilijk om samenscholingen tegen te gaan. En dat is volgens hem wel dringend noodzakelijk om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen houden.

Er is volgens de premier gehoor gegeven aan eerdere bezwaren vanuit het parlement door diverse aanpassingen aan te brengen in het wetsvoorstel. Zo is in de tweede nota van wijziging bepaald dat grondrechten zoals vrijheid van drukpers, onschendbaarheid van de woning en briefgeheim alleen via een landsbesluit ingeperkt kunnen worden. Dit om te voorkomen dat een minister de noodwet kan misbruiken voor andere doeleinden.

Door rekening te houden met de kritiek, zowel vanuit de bevolking als vanuit het parlement, wordt volgens Rhuggenaath ook bevestigd dat het niet gaat om een poging tot dictatuur.

De bewindsman heeft ook uitgelegd dat de noodwet in veel noodsituaties toepasbaar is. Niet alleen in geval van oorlog zoals velen volgens hem denken. Hij heeft tijdens de vergadering aangegeven dat er voor het parlement niks anders op zit dan de Landsverordening als wet aan te nemen, aangezien dit volgens hem een noodzakelijk instrument is voor de regering om effectief tegen de corona-crisis op te kunnen treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram