dinsdag 19 september 2023 19:08
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 november 2020

Het Curaçaose parlement behandelt dinsdag 1 december de omstreden noodwet, die officieel Landsverordening Uitzonderingstoestand heet. Eerder werd de behandeling door aanhoudende protesten uitgesteld, ondertussen heeft de regering de wet deels gewijzigd, meldt Caribisch Netwerk.

In de tweede nota van wijziging staat dat grondrechten zoals vrijheid van drukpers, onschendbaarheid van de woning en briefgeheim, alleen via landsbesluit ingeperkt kunnen worden. Dit om te voorkomen dat een minister de noodwet gaat misbruiken voor andere doeleinden.

De zorgen en protesten in de Curaçaose gemeenschap omdat mensen bang zijn hun vrijheden kwijt te raken, is gegrond, zegt politicoloog en professor Gilbert Cijntje. “Maar een wet die de uitzonderlijke toestanden voorschrijft wat er wel of niet mag gebeuren in een land, is noodzakelijk.”

De nieuwe noodwetgeving omvat wetten en regels die van kracht worden tijdens noodsituaties, zoals tijdens een pandemie. Het gaat om noodwetten die kant-en-klaar zijn, om snel tijdens bijzondere situaties te gebruiken. Ook noodverordeningen, die op het laatste moment gemaakt worden (zoals een avondklok) valt onder de landsverordening.

“Een zelf respecterende land moet een wetgeving hebben die in uitzonderlijke toestanden gebruikt kan worden, zoals aangegeven in onze staatsregeling. Maar deze wet is te algemeen opgesteld”, bekritiseert Cijntje.

Lees het hele artikel hier en luister naar de interviews.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram