donderdag 4 maart 2021 08:35
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
20 november 2020

Wanneer Nederland een vaccin tegen Covid 19 bestelt, zal er ook rekening worden gehouden met de zes eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth zullen in de eilanden in eerste instantie in ieder geval de minimum hoeveelheid vaccins krijgen die nodig is om de meest kwetsbaren van de samenleving te vaccineren.

"Dat is de afspraak met Nederland", aldus Gerstenbluth donderdag tijdens een persconferentie over de ontwikkelingen rond corona op Curaçao.

Gerstenbluth reageert daarmee op berichten die afgelopen week in het nieuws verschenen over vaccin-ontwikkelaars Pfizer en Moderna. Zij zouden beiden al heel ver zijn met de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid 19, met een effectiviteit van respectievelijk 90 en 94%.

Deze gegevens zijn volgens de genoemde bedrijven veelbelovend, maar er moet nog een en ander onderzocht worden. Zo is nog niet bekend hoelang het vaccin werkt. De corona-vaccins van Pfizer en Moderna zitten allebei in de laatste onderzoeksfase.

In dit gedeelte van het onderzoek moet duidelijk worden of de corona-vaccins mensen echt beschermen tegen COVID-19. Aan het onderzoek van Pfizer doen ruim 43.500 mensen mee. Bij Moderna zijn er 30.000 deelnemers.

Gerstenbluth wil ondanks de afspraken die er al zijn over de eventuele aanschaf van het vaccin niet te ver wil vooruitlopen op de zaken. "We moeten toch voorzichtig zijn met informatie die een vaccinontwikkelaar geeft over zijn eigen product. Die zal altijd zeggen dat hij een geweldig product heeft."

Gerstenbluth: "Er is nog heel veel dat niet bekend is. Het is nog even afwachten wat de laatste fase van de onderzoeken brengt. Wat nu belangrijk is dat het al vast staat dat wij hier ook over het vaccin zullen beschikken als het zover is."

Beeld: iStock

One comment on “Gerstenbluth: Caribisch Koninkrijk meegerekend in aanschaf vaccin”

  1. Hoe wordt de planning? Zijn er al vluchten mogelijk met ijskasten van -80’. En hebben Nederlandse overwinteraars van 65+ ook een kans hier ingeënt te worden? Ik neem aan dat voor de kerst het inentingsprogramma start. Groet, Marinus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram