zondag 7 maart 2021 11:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
19 november 2020

Met 67 nieuwe gevallen registreerde Curaçao gisteren opnieuw een recordaantal coronabesmettingen. Toch blijven vakantiereizen naar het Caribisch stukje Nederland mogelijk, zegt premier Mark Rutte. ,,Curaçao is geel en blijft geel.”

Precies een week eerder werd met 51 besmettingen het vorige record bereikt. Momenteel zijn 527 mensen op het eiland besmet. Er liggen acht mensen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Sinds maart van dit jaar zijn twee mensen overleden die besmet waren met corona, meldt Dagblad van het Noorden.

Volgens minister-president Mark Rutte is er nu nog geen aanleiding om het reisadvies aan te scherpen, al is de situatie op Curaçao ‘op zich zorgelijk’.

,,Met een incidentie van nu 197 per 100.000 en een positieve testuitkomst van zo’n 13 procent — vergelijkbaar met Nederland — maar Curaçao heeft stevige en juiste maatregelen genomen en het kan nu dus op geel blijven. Het RIVM zal dat zeer regelmatig opnieuw bekijken.

Rutte vervolgt: ,,Er wordt gekeken naar waar we ook in Nederland naar kijken: hoe verloopt het bron- en contactonderzoek, hoe is de druk op de lokale zorg en hoe staat het met het aantal besmettingen? Op grond daarvan heeft het RIVM gezegd dat het zo kan”, zei hij tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer op vragen of het eiland niet ‘code oranje’ moest worden.

Curaçao is namelijk in trek als vakantiebestemming. Twee weken geleden, nadat Rutte tijdens een persconferentie had gesproken over wat nog wel en niet mag qua vakanties, ontstond er een run op last minutes naar Curaçao.

Want hoewel vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden door de overheid - ‘blijf in Nederland’ - vallen de Caribische eilanden daar buiten. Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint Eustatius, Saba en Bonaire zijn officieel onderdeel van Nederland en een reis daarheen wordt dus gezien als een binnenlandse trip.

Curaçao was op dat moment het enige eiland waar het qua coronabesmettingen meeviel en waarvoor toen ‘code geel’ gold. Inmiddels is ook Bonaire ‘veilig’ verklaard. De conclusie van Rutte is dat Curaçao ‘geel is en geel blijft’. ,,Aruba is oranje, maar gaat waarschijnlijk snel naar geel. Sint-Maarten is oranje en blijft oranje. Bonaire is geel en blijft geel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram