Door: NU.cw
19 november 2020

Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van de persconferentie met epidemioloog Izzy Gerstenbluth, politie woordvoerder Imro Zwerwer en Ronny Cornelis van het Multi Disciplinaire Team.

De persconferentie begint om half 12 en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan.

 • Totzover de persconferentie. Dank voor je aandacht en graag tot een volgend Liveblog.
 • Cornelis besluit met een oproep. Hij roeptmensen op zich te gedragen want ook al is het geen tsunami of storm, ook de coronapandemie is een ramp.
 • Over vragen over operaties in het ziekenhuis kan Gerstenbluth weinig zeggen. Overal in de wereld worden beslissingen genomen om operaties niet door te laten gaan. Er moet ruimte blijven voor spoedeisende operaties.
 • Het virus kan zich muteren. Tot nu heeft die mutatie er niet voor gezorgd dat het vaccin moet worden aangepast.
 • De politie heeft zijn dagelijkse werkzaamheden en doet de controles op de maatregelen ernaast.
 • Bij een illegaal feest weet je nooit wie er al geweest is. Alleen de gegevens van mensen die er opdat moment zijn, worden geregistreerd.
 • Bij het illegale feest aan de Cubaweg zijn ook mannen van Curacaose komaf betrokken. Deze mannen zijn naar huis gestuurd en zullen later worden aangepakt, aldus Zwerwer. Of er besmettingen hebben plaatsgevonden, is nog niet duidelijk.
 • Hoe langer de gevluchte illegalen op de vlucht zijn, hoe moeilijker het is om ze op te sporen.
 • Op het moment dat iemand iets strafbaars doet, dan is hij nog niet schuldig. De foto's die gemaakt zijn van ongedocumenteerden kunnen niet zomaar gepubliceerd worden.
 • Het risico kan nooit volledig uitgeschakeld worden. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om meer landen toe te laten. Dat zal het risico van meer besmettingen laten toenemen.
 • De PCR-test detecteert een gedeelte van genetische informatie. Er wordt soms getwijfeld of de test voldoende zekerheid biedt. Belangrijk is het moment waarop er getest wordt. Er is al vaker gezegd dat een PCR-test de kans verkleint dat mensen met het virus ons land binnenkomen. Dat percentage is 75 procent. Mensen worden ook verschillende malen nagebeld.
 • Op de airport is het belangrijk om een mondkapje op te hebben. Ook in kleine busjes. Op bepaalde plekken en onder bepaalde omstandigheden is het van groot belang om een mondkapje op te hebben.
 • Over de mondkapjes zijn veel meningen. Het belangrijkste is dat door het nemen van maatregelen er ook een boodschap uitgaat om je eraan te houden.
 • Gerstenbluth komt terug op de vraag over het vaccin. Het zal niet zo zijn dat er al in januari of februari een vaccin beschikbaar zal zijn op Curacao.
 • Vragen in het Nederlands
 • Gerstenbluth zegt dat er een beroep op de eigen verantwoordelijkheid wordt gedaan. Dat blijkt niet altijd goed te werken. Er wordt een voorbeeld gegeven over vergaderen. Dat kan ook op andere manieren.
 • Zwerwer zegt dat iedereen de ernst van de situatie moet inzien. Boetes geven is niet altijd de oplossing.
 • Bij bron- en contactonderzoek lijkt het er volgens Gerstenbluth op dat iedereen ontzettend eenzaam is en nergens is geweest. Dat klopt dus niet.
 • Meerderheid van de besmettingen vindt onder familie plaats en verder veel op de werkplek. Mensen die plekken voor korte tijd bezoeken, lopen niet veel gevaar op besmetting. Mensen zeggen bij bron- en contactonderzoek vaak dat ze nergens zijn geweest, terwijl dat wel het geval is.
 • De politie is niet op de hoogte van besmettingen in de barakken waar illegalen verblijven. Er is daar geen info over.
 • Er is nog veel onduidelijk over het vaccin. De effectiviteit is nog niet bewezen. Het vaccin ziet er volgens Gerstenbluth wel goed uit.
 • Er zijn afspraken met Nederland omtrent het vaccin. Eerst zullen de risicogroepen worden ingeënt. De inkoop van vaccins wordt door Nederland gedaan en daar is Curacao in meegenomen.
 • Het effect van de avondklok zul je niet direct merken, aldus Gerstenbluth. Dat zal zeker twee weken duren. Volgens Cornelis moeten mensen hun gedrag aanpassen.
 • Het gedrag van mensen tijdens de avondklok is volgens Zwerwer goed. Langzaam maar zeker beginnen steeds meer mensen te begrijpen dat we met een serieuze situatie te maken hebben.
 • Kinderen kunnen gewoon naar school. Als je een contact van een contact bent dan word je niet altijd getest.
 • Er is geen horeca gesloten naar aanleiding van agglomeratie, aldus Cornelis.
 • De vragenrond van de pers begint.
 • De illegalen die aan de Cubaweg zijn opgepakt, zullen binnenkort worden uitgezet.
 • Van de ongedocumenteerden die onlangs zijn gevlucht, zijn er inmiddels drie opgepakt. Zwerwer doet een oproep aan mensen om uit te kijken naar deze mensen. Als bijvoorbeeld om eten wordt gevraagd, dan dit graag doorgeven aan de politie.
 • Het komend weekend zijn er voldoende politiemensen om op straat te gaan. De politie zal controleren op de avondklok en social distancing. Om de crisis te doorstaan zullen we ons aan de maatregelen moeten houden.
 • Imro Zwerwer zegt dat mensen zich over het algemeen goed gedragen. Ze houden zich goed aan de avondklok. Het is na 8 uur over het algemeen rustiger op straat. Er zijn toch nog mensen die zich niet aan de regels houden. Zwerwer verwijst naar een horecagelegenheid aan de Cubaweg. Daar werden op meerdere vlakken de maatregelen niet in acht genomen.
 • Cornelis zegt dat er een decreet is die de mogelijkheid geeft om horecagelegenheden te sluiten. Hij wil dat vermijden en oproepen tot bewustwording. Illegale feesten zijn vaak niet bekend, maar er wordt wel opgetreden. Ook bij feesten bij mensen thuis zal worden opgetreden.
 • Ronny Cornelis herinnert mensen aan de lockdown van maart. We zijn nog vrij en kunnen vrij bewegen, als we dit zo willen houden dan moeten we ons beter aan de maatregelen houden. We vragen de gemeenschap om mee te werken. We zijn niet op onszelf. Met Halloween was er een explosie van feestjes en dat is terug te zien in de cijfers.
 • Gerstenbluth roept nogmaals op om je aan de maatregelen te houden. Hij benadrukt om ouderen extra te beschermen. Op het moment dat ziekenhuisopnames gaan oplopen, dan zullen er sowieso meer maatregelen worden genomen.
 • Om de lockdown te voorkomen hebben we de medewerking nodig van iedereen. Een feestje thuis kan niet. Het kan zich verspreiden tussen jou en je familie. Houd afstand en vermijd agglomeratie. Als de cijfers blijven stijgen, dan zullen andere landen een code oranje kunnen stellen. Hou je aan de regels!
 • Het R-getal is momenteel boven de één. Er worden veel mensen besmet door mensen die nog niet ziek zijn, maar al wel besmet zijn met het virus. De effecten van de laatste maatregelen zullen pas over twee weken te zien zijn. Het wordt nu ernstig, aldus Gerstenbluth. We doen alles om een lockdown te voorkomen. De gevolgen daarvan zijn enorm, ook op lange termijn.
 • Izzy Gerstenbluth begint met de cijfers. Vandaag komen er 79 positieve besmettingen bij. Een 'all time high'. Er is één persoon overleden aan het virus. We zien dat het aantal gevallen stijgt en dat zal nog wel even doorgaan.
 • De pers is in de zaal.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram