zondag 16 januari 2022 17:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
17 november 2020

Bonaire krijgt 2,78 miljoen euro van Nederland om het afvalbeheer op het eiland te verbeteren. Van het geld worden onder meer afvaltrucks en een persmachine voor gescheiden inzameling van bedrijfsafval gefinancierd. Ook wordt de inzameling van klein gevaarlijk afval, zoals verf of batterijen, verbeterd.

Verder moet het huisafval beter gescheiden worden. Dit vraagt wel om meer voorlichting van de inwoners en een aanpassing van het afvalcentrum. In 2021 worden de plannen hiervoor verwacht.

Vorig jaar was de Nederlandse staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Milieu) op Bonaire om onder meer een grote, illegale stortplaats te sluiten en om afspraken te maken over het uitfaseren van wegwerpplastic in Caribisch Nederland in 2021. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de concept verordening voor het verbod van de eerste kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

De bewustwordingscampagne gaat hiervoor eind deze maand van start. Minder wegwerpplastic is een belangrijke stap om de eilanden schoon te houden, 'plastic soep' te voorkomen en daarmee ook de natuur op en het koraal rond de eilanden te beschermen.

Van het afval op Bonaire wordt nu 88 procent nog gestort. Volgens Van Veldhoven is afval storten geen toekomstbestendige route. "Niet voor het milieu, niet voor een gezond eiland", aldus de staatssecretaris.

Van Veldhoven: "Ook op Bonaire zullen we toewerken naar een circulaire economie waarin we zoveel mogelijk afval recyclen en hergebruiken. Daar is een goed begin mee gemaakt, met onder andere milieustraten en minder wegwerp plastics, maar er moet ook nog heel veel gebeuren. We zullen Caribisch Nederland hierin blijven steunen. Deze afvaltrucks, persmachine en het toewerken naar gescheiden inzameling van huishoudelijk afval zijn nu nodige stappen voor een schoner Bonaire."

Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire is zeer verheugd met de aandacht voor het milieu van Bonaire. Rijna: "De steun die Bonaire van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat krijgt om het afvalbeheer te verbeteren is een fantastisch voorbeeld van samenwerking tussen Bonaire en het Rijk."

Volgens Rijna kan met de door Van Veldhoven toegezegde bijdrage weer een volgende stap worden gezet op weg naar een afvalvrij en schoon Bonaire. "Selibon wordt zo in staat gesteld een belangrijk steentje bij te dragen aan onze ambitie om een 'Blue Destination' te worden. Wij zijn staatssecretaris Van Veldhoven bijzonder erkentelijk voor haar betrokkenheid", aldus Rijna.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram