dinsdag 16 augustus 2022 04:02
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
13 november 2020

Minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes zegt blij te zijn met het akkoord over nieuwe financiële steun en het doorvoeren van hervormingen op het eiland. "Het betekent een nieuwe etappe van hervorming, herbouw en ontwikkeling van ons land."

"Aruba is zwaar getroffen door de corona-crisis en er zijn vanuit de gehele bevolking veel offers gedaan.  Het was duidelijk dat Aruba er niet zonder hulp uit kon komen. Daarom zijn we Nederland erkentelijk en dankbaar voor de hulp", aldus Wever-Croes.

Ook Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties is blij met de overeenkomst. Volgens hem was dit akoord hard nodig. Knops: "Als Nederland Aruba niet zou hebben geholpen, dan was Aruba nu failliet geweest."

Knops benadrukte het belang van structurele hervormingen. "Aruba heeft een veel te hoge overheidsschuld voor een klein land. Er is geen alternatief. We moeten hervormingen doorvoeren. En we moeten besluiten nemen. Als er nu hervormingen worden doorgevoerd, zie ik de toekomst positief in." Aldus Staatssecretaris Knops.

Nederland en Aruba hebben vrijdagmiddag het akkoord ondertekend. Dit gebeurde nadat de Rijksministerraad een akkoord had gegeven voor de overeenkomst.

Tot het eind van het jaar geeft Nederland 209 miljoen gulden (105 miljoen euro) aan financiële steun en Aruba gaat akkoord  met het nog op te richten Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Via het orgaan moeten er structurele hervormingen worden doorgevoerd in onder meer het onderwijs, het bestuur, justitie en de economie.

Met het ondertekenen van de overeenkomst is een einde gekomen aan de onderhandelingen die sinds juli aan de gang zijn geweest en kan Aruba de derde tranche aan fondsen ontvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram