maandag 18 september 2023 10:25
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
12 november 2020

Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van de persconferentie epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Gisteren werden 51 nieuwe besmettingen bekendgemaakt, een recordaantal.

De persconferentie begint om half 12 en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende Liveblog
 • Gerstenbluth sluit af door mensen op te roepen zich aan de maatregelen te houden. Als de getallen oplopen, zullen de maatregelen verscherpt worden. Help ons!
 • Vragen in het Nederlands
 • Covid-19 gaat voorlopig niet weg. Als de maatregelen daar op afgestemd zijn dan en niet veel mensen worden ziek, dus als de cijfers laag blijven dan kan er afgeschaald worden.
 • Er wordt meer personeel gezocht. Het is een bijstandsverzoek dat aan Nederland is gedaan, dus de financiering komt ook daar vandaan.
 • Het is nog onduidelijk wat er heeft plaatsgevonden waardoor het aantal besmettingen zo hoog was. Er worden telefoongesprekken gevoerd met mensen die besmet zijn geraakt, Dit soort gesprekken duren soms een uur. Belangrijke vraag is waar iemand is geweest.
 • Passagiers uit een hoog-risico land moeten een vergunning hebben om binnen te komen. Ze zullen ook in quarantaine moeten. Bij reisverificatie wordt hier naar gevraagd. Als je de afgelopen twee weken in een hoog-risicoland was, zul je 2 weken in quarantaie moeten.
 • Of er meer vluchten kunnen komen, is men nog niet mee bezig. Eerst moet het lokaal gestabiliseerd worden.
 • De vluchten uit de Verenigde Staten hebben de aandacht van de afdeling Epidemiologie. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk sectoren te openen. Voor de entertainment wereld is het een harde klap geweest.
 • Er wordt gesproken over het percentage van 8,9 procent boven 65 jaar dat besmet is.
 • Gerstenbluth is op de hoogte van valse tests, zoals hij al eerder tegenover NU.cw heeft verklaard. Geen enkel systeem is volgens hem waterdicht, 100 procent is nooit mogelijk.
 • De vragenronde voor de pers begint.
 • Er is behoefte aan medisch personeel. Er zijn testers nodig. Verder is de overheid op zoek naar contactonderzoekers en naar administratieve medewerkers. Er zullen vacatures uitgaan. Het gaat om tijdelijk personeel. Op de korte termijn is de overheid op zoek. Mensen die een bijdrage willen leveren, worden opgeroepen te solliciteren.
 • Het belangrijkste is om elkaar te beschermen en vooral de ouderen en mensen met een lage weerstand. Houd afstand. Draag een mondkapje als je geen afstand kunt houden.
 • Kijkend naar de stijging denkt Gerstenbluth dat er gestabiliseerd moet worden. Afschalen is eerder niet aan de orde.
 • Medisch personeel dat geïnfecteerd is, zal beschermingsmateriaal aan moeten trekken om anderen te beschermen. Dan kunnen ze toch gaan werken. Dat kan niet anders volgens Gerstenbluth.
 • Dan een ander issue. Er is discussie over waarom personeel in het ziekenhuis niet kan werken als ze positief zijn. Als ze positief zijn moeten ze (in principe) naar huis. Er is wereldwijd tekost aan medisch personeel. Op het moment dat iemand in de medische zorg onvervangbaar is, dan zal hij/zij toch gaan werken. Het kan niet zo zijn dat er geen medische zorg wordt verleend.
 • Als je nooit symptomen hebt (gehad) en toch positief bent getest, is het voor veel mensen onbegrijpelijk dat ze toch in isolatie moeten. Het is bij deze mensen onduidelijk wanneer ze geen Covid-19 meer hebben en niet besmettelijk zijn. We testen deze mensen omdat we zekerheid willen dat je niet besmettelijk meer bent.
 • Er zijn wel mensen die getest worden als ze symptomen hebben (gehad) en ziek blijven. Dan is belangrijk om te weten of dit nog steeds Covid-19 is of iets anders.
 • Gerstenbluth herhaalt dat op het moment dat symptomen verdwijnen, het duidelijk is dat je hersteld bent. Tot twee maanden na herstel kun je positief getest worden, maar je bent dan niet meer besmettelijk. Werkgevers die hun werknemers verplichten zich opnieuw te laten testen, zijn dus dom bezig.
 • Wergevers verplichten werknemers soms om te testen als ze uit quarantaine of isolatie komen. Het kan zijn dat je toch weer posititief bent. Niet iedereen die uitgeziekt is, test direct negatief. Dus achteraf testen hoeft niet. Een tweede test is onnodig want je weet al dat je hersteld bent.
 • Mensen die in verplichte quarantaine zitten in een hotel, moeten zich ook aan de regels houden. Gerstenbluth benadrukt dat er veel mensen zijn die zich wel aan de regels houden, maar hij wil dat iedereen dat doet, want er zijn ook mensen die dat niet doen.
 • Ook als je negatief getest bent, kunt je nog positief worden, dus daarom moet je in quarantaine blijven. Als je dat doet, dan hoeft er later geen bron- en contactonderzoek gedaan te worden.
 • Mensen die aangemerkt worden als verdacht gaan in quarantaine. Mensen die besmet zijn gaan in isolatie. Dus ook in huis afstand houden van anderen. Blijf op je kamer zodat je andere mensen in huis niet kunt besmetten. Houd afstand en vooral van bejaarden.
 • Hoe kunnen we met ons gedrag invloed uitoefenen op de besmettingen. Er zijn mensen die besmet zijn, maar geen symptomen hebben. Er zijn gevallen bekend die vervolgens gewoon de straat op gingen. Als je positief bent, kun je andere mensen infecteren.
 • Gerstenbluth herhaalt dat wij zelf het virus verspreiden. Sarcastisch zegt hij dat we goed bezig zijn, met verspreiden dus... Wij zelf verspreiden en niet anderen van buiten.
 • Er is discussie gaande over toeristen die het virus binnen zouden brengen. Dit is niet het geval. De transmissie van het virus vindt onder de eigen bevolking plaats, dus niet onder toeristen. De importgevallen zijn nihil of zitten al in quarantaine.
 • De maatregelen blijven van kracht. Pas als de cijfers naar beneden gaan, dan kunnen de maatregelen afgeschaald worden.
 • Kijkend naar de actieve besmettingen, dan zien we dat 8.9 procent ouder dan 65 jaar is. Dat percentage mag niet (veel) stijgen.
 • Bij de besmettingen van gisteren blijkt dat er in een aantal families veel besmettingen hebben plaatsgevonden.
 • Als we een zo normaal mogelijk leven willen leiden op ons eiland dan moeten we ons aan de maatregelen houden.
 • Vermijd dat het virus bij mensen met een lage weerstand terecht komt. Die moeten we samen beschermen. Als het aantal gevallen blijft oplopen dan zullen er meer maatregelen genomen moeten worden.
 • In de gaten moet worden gehouden dat de druk op de gezondheidszorg niet te groot wordt. Waar ook naar gekeken moet worden, is de leeftijd van patiënten. Mensen boven 65 lopen extra risico. Ook mensen met chronische ziekten moeten oppassen en extra beschermd worden.
 • Covid-19 moet blijvend afgeremd worden door de maatregelen die er genomen worden.
 • De positivity rate schommelt tussen de 15 en 20 procent. Het hoge aantal van gisteren zat op 20 procent. We blijven dus binnen de marge. Ook al zitten we binnen de marge, toch moeten de besmettingen serieus genomen worden.
 • Hoe moeten we de cijfers interpreteren? De cijfers van gisteren waren hoog. Mensen vragen zich af wat er aan de hand is, aldus Gerstenbluth. Hij praat over de indicatoren waar hij ook eerder al over heeft gesproken.
 • Gerstenbluth verontschuldigt zich voor de vertraging. Hij begint over de cijfers. Vandaag zijn er 33 nieuwe besmettingen en 243 mensen getest. 34 Mensen zijn hersteld. Acht van de nieuwe besmettingen kunnen gelieerd worden aan bestaande besmettingen. Het toaal aantal actieve besmettingen staat op 314. In het ziekenhuis liggen nu acht coronapatiënten. Eén patiënt lag al in het ziekenhuis en is posititef getest.
 • De pers is in de zaal, we beginnen over 1 minuut.
 • Gerstenbluth is zojuist binnengekomen.
 • De pers zit nog niet in de perszaal. We zijn in afwachting. Gerstenbluth is nog niet in het gebouw.
 • De pers krijgt zojuist te horen dat de persconferentie 'iets' later zal beginnen, maar niet later dan 11.45 uur.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.
-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram