zaterdag 6 maart 2021 07:59
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
9 november 2020

In dit liveblog volg je de Nederlandse vertaling van de persconferentie met ministers Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling. In de persconferentie komt de invalidebrug voor minder-validen aan de orde.

De laatste dagen is er nogal wat ophef over het bouwwerk voor gehandicapten bij Grote Knip. Uit reacties op social media blijkt dat veel mensen het bouwwerk lelijk vinden en het aanzicht van het strand zou er door verpest worden. De meeste mensen zijn het wel eens met de aanleg van een brug voor gehandicapten, maar niet op deze manier. Jesus-Leito en Martina gaan in op de laatste ontwikkelingen.

De persconferentie begint om half 12 en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan.

 • De persconferentie is afgelopen. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog en graag tot een volgende keer.
 • Martina sluit af en bedankt. Hij hoopt dat alles duidelijk is. Jesus-Leito is blij dat er informatie gegeven is. Ze gaat door met haar werk.
 • Jesus-Leito zegt nogmaals dat het onderwerp van de persconferentie niet is waar nu vragen over worden gesteld.
 • Er wordt gesproken hoe dit heeft plaats kunnen vinden bij Openbare Werken. Dwigno Puriel zegt
 • Jesus-Leito zegt dat er een afdeling handhaving is die toezicht houdt op projecten.
 • Hugo Clarinda zegt dat ook CTB verschillende projecten oppakt. CTB laat de technische aspecten aan de technische afdeling, dat doet de CTB niet.
 • Jesus-Leito zegt dat er nu nog niets besloten kan worden. Er moet nu eerst onderzoek gedaan worden. Zoals ze al eerder zei, zou ze persoonlijk willen dat het bouwwerk wordt afgebroken. Er zijn veel vragen, maar eerst moet er onderzoek gedaan worden.
 • Jesus-Leito herhaalt nogmaals dat ze alle verantwoordelijkheid neemt.
 • Vragen in het Nederlands.
 • Martina wil niet over fouten spreken op de vraag of de fout bij het CTB ligt.
 • Martina zegt dat een minister ver van het project staat. Er is een budget voor het renoveren van stranden. De intentie om de stranden mooier te maken, was een goede intentie. CTB heeft ter goeder trouw het project gefinanceerd. Pas later is men erachter gekomen dat niet alles volgens de regels is verlopen.
 • Op 5 november heeft Jesus-Leito pas kennis genomen van de hellingbaan. Als ze moet opstappen dan is dat niet aan een journalist, maar aan het parlement om te beslissen. Ze is trots op de projecten die gedaan worden.
 • Jesus-Leito zegt ministiriele verantwoordelijkheid. Binnen een ministerie lopen veel projecten. Als iets niet loopt zoals het zou moeten, dan neemt de verantwoordelijkheid. Ze zal zichzelf verantwoorden voor het parlement.
 • Martina zegt dat politici verantwoordelijkheid moeten nemen. De coalitie heeft volgens hem laten zien stevig in zijn schoenen te staan. Met deze persconferentie wil hij ook openheid van zaken geven. Jesus-Leito zegt altijd open te staan om informatie te geven. Als de pers belt dan worden er altijd antwoorden gegeven. Naar aanleiding van alle commotie is er een onderzoek opgestart. Jesus-Leito zegt dat ze niet op de hoogte was van het project.
 • Martina is voorstander van het project. Het valt in de lijn om de stranden beter toegankelijk te maken.
 • Op het moment dat de hellingbaan klaar is, is het eigendom van de overheid. Jesus-Leito denkt niet dat dit een afschrikwekkend effect heeft op investeerders.
 • Jesus-Leito vertelt dat er veel reacties zijn vanuit de gemeenschap. Er is geen architect bij betrokken. Er zal nu eerst onderzoek gedaan moeten worden.
 • Er is een technische tekening wat er gebouwd moet worden. Maar een schets van hoe het eruit gaat zien, is niet voorhanden.
 • Het proces dat bewandeld had moeten worden, is niet bewandeld. Er is geprobeerd hierover een uitleg te geven.
 • Er zijn 2 ambtenaren die een toegangsontzegging hebben gekregen. Dat zegt volgens Jesus-Leito niet veel. Het betekent dat er ongestoord een onderzoek gestart kan worden.
 • De vragenronde van de pers begint.
 • Jesus-Leito zegt dat dit de feiten zijn. Vanaf 5 november zijn alle bouwactiviteiten gestaakt. Er is een evaluatie gedaan naar de toegankelijkheid van stranden voor gehandicapten. Estetisch moet het wel kloppen. Er zal binnenkort een oplossing gepresenteerd worden.
 • Op het moment dat je met een constructie begint en het niet loopt zoals het zou moeten, dan moet er naar een oplossing gezocht worden. Er zijn veranderingen mogelijk.
 • Martina steunt het project aangezien de infrastructuur verbetert wordt en voor werkgelegenheid zorgt. Hij was er niet op de hoogte van dat het traject niet volgens de regels is gelopen.
 • Martina zegt dat je als minister verantwoordelijkheid moet nemen. Het project is via CTB gelopen en CTB is akkoord gegaan met de financiering van de hellingbaan. Het zou bijdragen aan het toeristisch produkt dat Curacao is. De technische aspecten vallen niet onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Martina, aldus de minister.
 • Jesus-Leito neemt alle verantwoordelijkheid. In de pers zijn verklaringen gedaan waaruit mensen de verkeerde conclusie hebben getrokken als zou zijn geen verantwoordelijkheid nemen.
 • Jesus Leito zegt dat in begin juni de eerste beelden op social media rondgingen. Op 19 augustus is er met de bouw begonnen. Op 5 oktober is jesus-Leito heeft ze opnames gemaakt over de voortgang van de bouw. voor een tv programma van de overheid. Uit interviews met verschillende media zijn verschillende verkeerde conclusies getrokken. Jesus-Leito zegt dat de 2 projecten door elkaar zijn gehaald.
 • Het tweede project is de hellingbaan om de toegang tot het strand te vergemakkelijken. Jesus-Leito wil precies duidelijk maken wat hier plaats heeft gevonden. Er heeft in januari een groundbreaking plaats gevonden. In mei hebben 2 functionarissen contact opgenomen met CTB over de hellingbaan. Er is zelfs een aanbestedingstraject opgestart. De plannng en de start van dit project heeft niet plaatsgevonden volgens het protocol van het ministerie.
 • Jesus-Leito opent de persconferentie. De regering vond het nodig om uitleg te geven over het project bij Grote Knip. Het is duidelijk dat er veel discussie is over de brug. Er zijn 2 projecten die plaatsvinden bij het strand. Ten eerste de bus turn around. Hierbij gaat het om betere parkeerplaatsen voor bezoekers en voor bussen en tourbussen en gehandicaptenparkeerplaatsen.
 • Zita Jesus-Leito, Steven Martina, Hugo Clarinda van CTB en Dwigno Puriel, Secretaris Generaal van VVRP en Erik Maas directeur Openbare Werken zijn in de perszaal. Nog vijf minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram