Door: NU.cw
5 november 2020

Drie witwasverdachten hebben een transactie van het Openbaar Ministerie (OM) aanvaard. Door akkoord te gaan met de transactie voorkomen een onder het recht van Anguilla opgericht rechtspersoon en een ondernemersechtpaar op Sint Maarten verdere strafvervolging voor grensoverschrijdend witwassen. Dat meldt het OM.

Een financiële instelling op Sint Maarten maakte in 2014 en 2015 bij het Meldpunt Ongebruikelijk Transacties (MOT) melding van ongebruikelijke transacties. Het OM heeft vervolgens strafrechtelijk onderzoek gedaan onder de codenaam Amoer met rechercheurs van de Sint Maartense politie en het Recherchesamenwerkingsteam (RST).

Uit het onderzoek in samenwerking met de justitiële autoriteiten van Canada, Duitsland en de Verenigde Staten bleek sprake van meerdere verdachte geldstromen. Deze zouden volgens het OM deel uitmaken van een complexe, grensoverschrijdende witwasconstructie waardoor grote geldbedragen konden worden witgewassen.

Een cluster van ondernemingen actief in de autoverhuurbranche op Sint Maarten maakte met regelmaat geldbedragen over naar de Anguillaanse rechtspersoon. Vanaf daar vond vervolgens verdere distributie plaats. Dit alles buiten het zicht van de Sint Maartense autoriteiten.

Op basis van deze transactie betalen verdachten gezamenlijk een geldboete van 200.000 dollar aan het Land Sint Maarten. De hoogte van dit totaalbedrag is gebaseerd op een aantal factoren zoals de duur van de periode waarin de verboden gedragingen zijn verricht, alsmede het volume aan verrichte transacties. Daarnaast maakt publicatie van de transactie deel uit van de schikking, aldus het OM in een verklaring.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram