donderdag 18 augustus 2022 04:01
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 oktober 2020

De bevolking van Sint Eustatius heeft nooit om onafhankelijkheid gevraagd. Dat zegt politicus Clyde van Putten van de Progressive Labour Party (PLP). Hij snapt dan ook niet dat de Nederlandse parlementariër Ronald van Raak (SP) van mening is dat er zo snel mogelijk een referendum over dat onderwerp moet komen.

Van Raak stelde eerder deze week dat de bevolking van Sint Eustatius tijdens de verkiezingen van vorige week heeft gestemd ‘voor partijen die geen onderdeel willen uitmaken van het Koninkrijk’.

Van Putten ontkent dat. Zijn partij, de PLP, is wederom de grootste van het eiland. Hij geeft aan te willen samenwerken met Nederland. Tegelijkertijd wil hij dat de democratie op Statia wordt eerbiedigd.

Bij eerdere referenda heeft de bevolking van Statia nooit gekozen voor onafhankelijkheid, benadrukt Van Putten. ‘We hebben voor 10-10-10 gekozen voor behoud van de Antillen, maar in plaats daarvan werden we in BES-verband gedrukt. Om dus nu over een referendum te beginnen, is nogal flauw.’

Van Putten zegt verder dat het niet aan Van Raak is om over een eventueel referendum te beslissen, maar aan de lokale autoriteiten. “Nederland moet het proces van de-kolonisatie afronden, want dat is nog niet gebeurd. Dáár moeten de Nederlandse politici en parlementariërs zich mee bezig houden. In 1952 hebben ze getekend voor een proces van dekolonisatie van alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Daar zijn ze zelf mee akkoord gegaan. En dat zouden ze ook moeten volgen”, aldus Clyde van Putten.

Beeld: Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram