dinsdag 2 maart 2021 15:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
30 oktober 2020

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie. Het is ook de dag waarop de overheid bekend zou maken of de avondklok al dan niet verlengd wordt. De live vertaling in het Nederlands is via deze liveblog te volgen.

Minister van Justitie Quincy Girigorie en epidemioloog Izzy Gerstenbluth zijn aanwezig bij de persconferentie.

De persconferentie begint om half 12 en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan.

 • ...
 • Girigorie sluit af en vertelt dat er nog een week wordt genomen om aan te kijken wat er met de maatregelen wordt gedaan. Op 6 november wordt daar meer over bekend gemaakt. Als laatste opmerking zegt hij dat camperen niet is toegestaan.
 • De kans is groot dat muzikanten binnenkort meer kunnen optreden, zegt Girigorie. We blijven moitorren en de kans bestaat dat volgende week de maatregelen afgeschald worden en muzikanten weer kunnen optreden. Gerstenbluth zegt dat de overheid zich ervan bewust is hoe belangrijk de entertainmentindustrie op Curacao is.
 • Het is mogelijk dat de avondklok verdwijnt bij 280 tot 300 actieve besmettingen.
 • Bij het aantal actieve besmettingen zijn de indicatoren belangrijk. Het getal van actieve besmettingen kan rond 200 en 300 fluctueren. De afgelopen tijd is er meer kennis opgedaan. We moeten erin slagen de zwakkeren en ouderen te beschermen en die cijfers laag te houden.
 • Er zijn wel landen die de positivityrate hanteren. Het kan zijn dat iemand na 3 keer testen toch positief getest wordt. Door de positivityrate zal het getal veranderen. Er wordt dus een andere berekening gemaakt. Mensen die meerdere malen getest worden op Curacao, worden niet allemaal individueel meegeteld.
 • Vragen in het Nederlands.
 • De illegalen die positief getest zijn, zijn volgens Girigorie hoogstwaarschijnlijk niet hier besmet geraakt, maar kwamen al positief op het eiland.
 • Girigorie is niet op de hoogte van mensen die in quarantaine zouden moeten zitten, maar niet thuis zijn. Er wordt door de politie gecontroleerd.
 • Over een groep artsen uit Nederland die hier in quarantaine heeft gezeten en vervolgens door is gereis naar Trinidad, is Gerstenbluth niets bekend.
 • Er is niet gekeken naar het persoonlijke gedrag van mensen. Er wordt wel gekeken naar waar mensen besmet zijn. De analyses laten zien dat 50 procent van de mensen thuis wordt besmet. Een groot gedeelte wordt op werk besmet.
 • De vragenronde van de pers begint.
 • De volgende grafiek laat het aantal besmettingen zien bij kinderen tussen 0 en 12. Dit is een relatief kleine groep. Tussen 13 en 19 jaar is het aantal gevallen ook laag. Mensen tussen 20 en 39 jaar en 40 en 59 jaar zijn meer besmet. De groep van 60+ is relatief laag in aantal besmettingen. Dit moet ook zo blijven, aldus Gerstenbluth.
 • De groep die meer risico loopt bij een besmetting, chronische patienten of ouderen, lopen grotere kans op ernstige complicaties bij een besmetting. Niet iedereen die besmet is, wordt ernstig ziek. We moeten op ons gedrag letten om de ouderen en zwakkeren te beschermen.
 • De volgende grafiek geeft het percentage van positieve gevallen weer. Op basis van deze grafiek kan worden bekeken of maatregelen aangescherpt of naar beneden bijgesteld moeten worden. Er moet gekeken worden naar veel meer factoren dan alleen naar het aantal besmettingen.
 • De positivity rate is een instrument dat eigenlijk scherper is dan in andere landen. Het zegt iets over hoe goed je test.
 • Venezuela wordt als hoog risico land aangemerkt, ondanks het lage aantal besmettingen. Dit komt omdat de cijfers niet betrouwbaar zijn.
 • Er wordt veel getest op Curacao. Op het moment dat iemand positief getest is, wordt gelijk onderzocht met wie degene in contact is geweest en die mensen worden ook getest. Na de quarantaine worden mensen weer getest, ook als ze geen symptomen hebben.
 • De volgende grafiek laat de positivity rate zien. Je ziet het aantal mensen dat getest is en het percentage van het aantal positief geteste mensen. De grijze lijn is de positivity rate.
 • De getallen van gisteren laten een stijging zien, maar hierbij waren 10 illegale Venezolanen ook positief. Mensen uit hoge risicolanden worden altijd getest. Aan het eind van de quarantaine wordt weer getest.
 • Er zijn 2 pieken te zien op 13 oktober en gisteren. Op 13 oktober werden er 34 nieuwe besmettingen bekendgemaakt. Door een administratieve fout zijn er op 13 oktober meer gevallen opgenomen in de statistieken.
 • Er wordt een grafiek getoond over het aantal gevallen van 20 augustus, de dag dat er een lokaal geval van Covid was op Curacao. Je ziet dat het aantal gevallen langzaam stijgt. De oranje lijn is het gemiddelde van een week in het aantal besmettingen. Het geeft inzicht het verloop van het aantal besmettingen over langere tijd.
 • We moeten er mee leren leven en mee leren om te gaan, zonder in paniek te raken. De laatste cijfers dan. Vandaag komen er 14 nieuwe gevallen bij en vier daarvan zijn importgevallen.
 • Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft het ook over het model dat geintroduceerd zal gaan worden. Covid zal voorlopig niet verdwijnen. Net als het griepvirus en het HIV virus. Langzamerhand weten we meer over het virus en moeten we er mee leren omgaan. Het vaccin is er voorlopig nog niet. Het vaccin is niet de 'magic bullet'. Hier moeten we rekening mee houden.
 • Van de nieuwe besmettingen van gisteren zitten er 10 in de barakken van de gevangenis. Het zijn illegalen die zijn opgepakt en in quarantaine zitten.
 • Volgend weekend worden nieuwe normen bekend gemaakt voor alle verschillende activiteiten. Tot die tijd blijven de huidige maatregelen gehandhaafd. 6 November worden dan de nieuwe maatregelen bekend gemaakt.
 • Er is een model voor escalatie en deescalatie gemaakt. Daarin wordt met verschillende factoren rekening gehouden. Er zijn verschillende activiteiten belangrijk en minder belangrijk. Girigorie somt een aantal daravan op. Op basis van indicatoren wordt opgeschaald of niet. Dit hangt ook af van het aantal besmettingen dat er in een week bijkomen. De overheid is bezig met het formaliseren van het model. Dat zal nog een week in beslag nemen.
 • Minister van Justitie Quincy Girigorie opent de persconferentie. Girigorie dankt een groot deel van de bevolking voor het zich houden aan de maatregelen. We willen het eindejaar zo normaal mogelijk vieren temidden van geliefden. Er zal een stijging en daling van het aantal besmettingen plaatsvinden de komende maanden.
 • Pers is in de zaal. Girigorie en Gerstenbluth staan klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram