donderdag 4 maart 2021 14:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
29 oktober 2020

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft woensdag gezegd dat hij de banden met Curaçao, Aruba en Bonaire weer wil aanhalen. Volgens hem beschouwt Venezuela de bevolking van de drie eilanden als ‘broeders en zusters’.

Maduro heeft zijn staf opdracht gegeven de banden opnieuw aan te halen op het gebied van communicatie, transport, handel en cultuur. Dat zei hij tijdens een internationale persconferentie in Caracas. Die kon virtueel worden bijgewoond door zowel lokale als buitenlandse pers.

Het Curaçaose tv-station Direct TV vroeg de president wat er mis is gegaan in de jarenlange vriendschap tussen Curaçao en Venezuela. Maduro’s antwoord hierop was dat er tussen de genoemde landen ‘veel liefde’ is en dat hij daarom de relatie weer gaat herstellen.

Maduro gaf die opdracht aan zijn medewerkers nadat Robert Schuddeboom dinsdag zijn geloofsbrieven aan had geboden in Caracas als nieuwe ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens Maduro heeft hij naar aanleiding daarvan gezegd dat de problemen met de Antilliaanse eilanden op moeten worden gelost en de banden weer aangehaald.

De verhoudingen zijn al langere tijd bekoeld. Zo was er al voor het begin van de coronacrisis nauwelijks nog vlieg- en scheepverkeer tussen Venezuela en de ABC-eilanden.

Nederland erkende in februari vorig jaar oppositieleider Juan Guaidó als leider van Venezuela nadat Maduro bij de laatste presidentsverkiezingen werd beschuldigd van fraude. Maar volgens Maduro ligt de werkelijke reden van de breuk bij de speciale gezant voor Venezuela en Iran van het Witte Huis, Eliott Abrams. Die heeft volgens Maduro een wig gedreven tussen Venezuela en de Antilliaanse eilanden. En die breuk wil hij nu herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram