dinsdag 9 maart 2021 02:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
29 oktober 2020

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over duurzame economische ontwikkeling. Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van de persconferentie met minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina, Francis de Lannoy, directeur van de University of Curaçao en de directeur van het International Trade Centre (ITC) Anton Said.

De persconferentie begint om half 12 en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan.

 • Martina sluit de persconferentie. Dank voor je aandacht. Graat tot een volgende Liveblog.
 • Alle innovatieve ideeën zijn welkom. Ook Spotify moet toegang krijgen tot Curaçao.
 • De overheid steunt zoveel mogelijk bedrijven zodat ze niet omvallen. Ze zullen van reserves gebruik moeten maken. Het is niet te voorkomen dat een bedrijf failliet gaat.
 • Martina geeft uitleg over de ontwikkeling van de binnenstad. De situatie is op dit moment lastig. Ontwikkelingen worden gesteund. Het Plaza Hotel heeft weer perspectief. Ook The Warf is één van de nieuwe initiatieven. Zolang de grenzen niet open zijn door Covid werkt de regering hieraan.
 • Het geld voor de prijzen komt van de ICT, aldus De Lannoy.
 • Vrijdag zal minister-president Rhuggenaath bij de Rijksministerrraad zijn. Dan zal een politiek akkoord gesloten worden met Nederland. Dan komt de financiële steun ook vrij. Het landenpakket zal maandag getekend worden met staatssecrataris Raymond Knops. 60 miljoen gulden zal dan vrij komen wat in onderwijs geinvesteerd zal worden. Er zitten meer projecten in de pijplijn, aldus Martina.
 • Vragen in het Nederlands en Engels.
 • Het is belangrijk om te noemen dat de maritieme secor volwassen, maar gefragmenteerd is. Er moet meer gereguleerd worden.
 • Francis de Lannoy gaat in op het vervangen van de vele consultants. Hij denkt dat die in de toekomst niet allemaal vervangen kunnen worden.
 • Bij Zakito is al een vergunning om verder uit te bereiden. Royal Palm zal hier 100 luxe appartementen neerzetten.
 • De regering wacht op de Raad van Advies om een beslissing te nemen over de Freezone. Verschillende ondernemingen en investeerders willen hieraan bijdragen.
 • Toerisme is één van de belangrijkste sectoren van het eiland, maar niet de enige. De andere vijf sectoren zullen ook gestimuleerd moeten worden.
 • Gisteren is de strategie goedgekeurd. Martina zegt dat dit niet de enige ontwikkeling is. Er zullen ook andere gebieden moeten worden opgepakt. Martina heeft het over verschillende andere infrastructuurprojecten. Een ander gebied is de energiesector. Als de raffinaderij weer operationeel is, zal dit ook voor economische ontwikkeling zorgen. Ook de financiele dienstverlening zal opgepakt moeten worden. Ieder kleine ontwikkeling zal bjdragen aan de economische ontwikkeling. Martina benoemt het winnen van het Gouden Kalf voor de film Bulado.
 • Steven Martina beantwoordt graag vragen. De vragenronde begint.
 • De eerste prijs bedraagt $ 2.500. De prijs wordt in mei 2021 uitgereikt.
 • Het thema van de essey wordt wat er veranderd moet worden om van Curacao een bestemming te maken die aantrekkelijk is voor internationale handel. De details over het indienen van de essey worden besproken. De termijn om de essey in te leveren loopt tot 15 januari 2021.
 • De essey moet aan een aantal eisen voldoen. Het moet orgineel en nieuw zijn. Het moet in het Engels geschreven worden. Dient tussen 2.000 en 3.000 woorden bevatten. In Word document indienen. De essey dient tabellen en grafieken te bevatten. De minimumleeftijd om mee te doen is 18.
 • Francis de Lannoy, rector van UoC geeft uitleg over de essaywedstrijd. Kleine en middelgrote bedrijven hebben volgens De Lannoy steun nodig. UoC omarmt de wedstrijd. Het doel van de esseywedstrijd is dat jongeren een visie ontwikkelen over economische ontwikkeling. Ook creeeren van bewustzijn van commercie en handel is één van de doelen, Ook interesse in internationale handel wordt als doel van het essay genoemd door De Lannoy.
 • Er is al een roadmap voor de internationale buitenlandse strategie, zegt Martina. Er wordt een wedstrijd uitgeschreven voor het schrijven van een essay.
 • De directeur van het International Trade Centre (ITC) Anton Said geeft een presentatie over het onderwerp. Hij doet dit in het Engels.
 • Er zal 26,3 miljoen gulden nodig zijn voor het ontwikkelen van de twee genoemde havens. Direct en indirect zal het zo'n 300 arbeidsplaatsen opleveren. Het Bruto Binnenlans Product zal hierdoor met 0,4 procent stijgen.
 • In de strategie zijn verschillende factoren die essentieel zijn. Wat zijn de regels en procedures waar jachten zich aan moeten houden. Dan marketing om de havens onder de aandacht te brengen. Verder is infrastructuur van belang. Naast 'yachting' kan dit verder worden uitgebreid. Er zullen verschillende services aangeboden moeten gaan worden aan het jachttoerisme. Management, controle en beleid worden momenteel aan gewerkt. De ministerraad heeft akkoord gegeven voor de plannen.
 • Er komt een 10-jarenplan voor de ontwikkeling van 'Yaghting', dus jachten. Er zijn verschillende havens op Curacao. Het meest interessante is dat we niet bij nul beginnen, maar er al veel locaties zijn. Zakito en St. Marta zullen als eerste worden ontwikkeld.
 • Er zijn 6 instrumenten: Informatietechnologie, haven, educatie, internationale financiele services, toerismeen creatieve industrie. Vandaag richten we ons op de haven en de maritieme services die Curacao biedt.
 • Dan export. Waar zijn we nu met economische ontwikkelingen en waar willen we naar toe en welke instrumenten hebben we voorhanden. Die vragen moeten we onszelf stellen. Martina praat over 'Building Blocks'. Er zal op verschillende gebieden geinvesteerd moeten worden. Export is een belangrijk onderdeel.
 • Er wordt momenteel overleg gevoerd hoe op verantwoorde wijze kan worden overgegaan tot opening van de grenzen. Maar ook wordt gekeken naar het embargo dat van kracht. Dit alles in een positieve sfeer.
 • Minister Steven Martina vertelt dat hij gaat vier onderwerpen zal praten. Gisteren heeft president Nicolas Maduro aangegeven om grenzen met de ABC eilanden weer te openen. Martina vindt dat positief. Het zal bijdragen aan meer constructieve relaties. Commerciele, culturele en politieke relaties zullen hier baat bij bij hebben.
 • De pers is in de zaal. De perconferentie gaat bijna beginnen.
 • De persconferentie is vertraagd en zal zeker tien minuten later beginnen, is de pers zojuist meegedeeld. Er is één persoon verlaat.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram