zaterdag 27 februari 2021 03:16
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
28 oktober 2020

Op donderdag 5 november verschijnen vier militairen, die verdacht worden van betrokkenheid bij een fataal duikongeval op Curaçao in november 2015, voor de militaire kamer .

De militaire kamer behandelt deze zaak om 9 uur in het Paleis van Justitie in Arnhem. Voor deze zaak zijn meerdere zittingsdagen uitgetrokken. Op vrijdag 6 november en maandag 9 november gaat deze zaak verder.

Het OM verwijt de militairen dat ze dienstvoorschriften hebben overtreden, waardoor er een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan.

Het ongeval gebeurde op 23 november 2015 in de Caracasbaai. Een groep marine-duikers oefende daar hoe ze mijnen onklaar moesten maken. Het plan was om met een speciale hefballon een oefenmijn te verplaatsen, maar daarbij ging het onder water vreselijk mis.

Groenewoud maakte een duik naar 40 meter, waarbij ze melding maakte dat er water in haar masker liep. Even later viel de spraakcommunicatie uit. Daarom werd overgegaan op de communicatie via de seinlijn, maar aan het einde van de duiktijd reageerde de duiker niet meer op de signalen via deze lijn.

Groenewoud raakte buiten bewustzijn en kon niet meer op eigen kracht boven water komen. Een reserveduiker moest er aan te pas komen om Groenewoud op te halen. Ze werd nog gereanimeerd, maar de hulp mocht niet meer baten.

Het OM deed bijna drie jaar onderzoek naar het duikongeval em kwam tot de conclusie dat de vier vervolgd gaan worden. Volgens het dienstvoorschrift had de duikoefening in dit geval afgebroken moeten worden op het moment dat de spraakcommunicatie uitviel. Ook verwijt het OM de verdachten dat zij, na dit uitvallen, onvoldoende contact hebben gehouden met de duiker.

Het besluit om de vier militairen te vervolgen is bijzonder omdat er voor het eerst militairen persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor gemaakte fouten. Bij twee andere dodelijke ongevallen gebeurde dat tot dusverre niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram