woensdag 10 augustus 2022 05:04
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: redactie
|
28 oktober 2020

“Dat de PLP de verkiezingen heeft gewonnen, is een dubbele overwinning.” Dat zegt Clyde van Putten, voormalig leider van de PLP, over de uitslag van de verkiezingen voor een nieuwe Eilandsraad op Sint Eustatius, die 21 oktober werden gehouden.

“Op de eerste plaats is het een overwinning voor de democratie en op de tweede plaats is het een overwinning voor Sint Eustatius”, gaat Van Putten verder. “Met deze uitslag geeft de bevolking van Sint Eustatius een duidelijk signaal dat Nederland niet aan de democratie van het eiland mag komen.”

In 2015 was Van Putten leider van de Progressive Labor Party en leidde hij een regeringscoalitie. Tot Nederland in 2018 onder leiding van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties het bestuur opzij schoof. Dit werd volgens Knops gedaan vanwege vermeend wanbeleid en corruptie op het eiland.

Vorige week woensdag heeft de partij met Recheline Leerdam als nieuwe leider en Clyde van Putten als lijstduwer de verkiezingen gewonnen met 815 stemmen. Hiermee krijgt de partij drie van de vijf zetels in de Eilandsraad. Van Putten was met 171 stemmen de grootste stemmentrekker.

“Ondanks het feit dat onze grootste rivaal de Democratische Partij, Nederland steeds heeft gesteund en heeft goedgekeurd wat Nederland allemaal heeft opgelegd aan Sint Eustatius, heeft de bevolking toch gekozen voor het beleid dat wij voerden vanaf 2015”, aldus Van Putten.

De lijstduwer zegt verder dat het belangrijk voor PLP was om aan de verkiezingen mee te doen, hoewel de nieuwe Eilandsraad nog lang niet over alle bevoegdheden zal beschikken waarover het voor 2018 beschikte.

“Voor ons was het belangrijk om toch mee te doen omdat Nederland een verborgen agenda heeft”, zegt Van Putten. “We konden de bevolking niet in de steek laten door niet mee te doen. We zijn een verantwoordelijke partij en de bevolking van Sint Eustaius gaat ons aan het hart.”

Nederland zal voorlopig nog de touwtjes in handen hebben in het bestuur van het eiland. Volgens Van Putten heeft de partij daar geen moeite mee. “Nederland heeft een aantal gedeputeerden benoemd en deze blijven voorlopig zitten. Wij zijn bereid met ze samen te werken, maar we willen wel dat Nederland onze volledige democratie terug geeft. Nederland is lid van internationale organisaties die zich sterk maken voor democratie. Als Nederland echt respect heeft voor democratie, dan moet ze dit laten blijken door ook de keuze van het volk van Sint Eutatius te respecteren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram