zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

TAYA, een nieuwe streaming platform, is gelanceerd. TAYA verzamelt films van het Caribisch deel van het Koninkrijk op één plek. Het platform bevat films in categorieën als korte film, fictie, documentaire en klassiekers.

TAYA is een initiatief van filmmaker Sulin Passial en is ontstaan uit de constatering dat veel van de films van onze eilanden na hun première nergens meer te zien zijn. Passial wordt vaak benaderd met de vraag waar men bepaalde films kan vinden. Dit geldt voor zowel films waar ze zelf bij betrokken was als andere films.

Ook in gesprekken met verschillende filmmakers heeft Sulin gemerkt dat er veel interesse is in TAYA. Zodoende is de ontwikkeling begonnen waarvan TAYA het eindproduct is.

Op TAYA zijn klassiekers, zoals Ava & Gabriel, tot meer recente films, zoals Yamada te vinden. De werkwijze van het platform kan worden beschouwd als een online videotheek. Dit heeft te maken met het feit dat het publiek zijn gewenste film kan huren of kopen.

“Ik kan dit wel hebben geïnitieerd, maar zonder het vertrouwen en medewerking van de andere filmmakers was TAYA niet mogelijk”, zegt Sulin  “We zijn ervan overtuigd dat filmliefhebbers wereldwijd beetje bij beetje hun weg naar TAYA zullen vinden”.

Naast de filmmakers is dit project mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.