Door: NU.cw
22 oktober 2020

Minister van Justitie van Sint Maarten Cornelius de Weever zou volgens Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) het beheer van de gevangenis Point Blanche over moeten geven aan een door Nederland aangestelde directeur.

“Ik vind dat er zo snel mogelijk een directeur namens Nederland moet worden benoemd. Het maakt niet uit of het iemand uit Nederland is of niet, maar hij moet rapporteren aan de Rijksministerraad en niet aan de minister van Justitie van Sint Maarten”, aldus Van Dam.

Adviezen van adviseurs op het gebied van justitie, de Raad van Wetshandhaving en de Voortgangscommissie worden volgens Van Dam in de wind geslagen. Dit zou er voor zorgen dat de situatie in de Point Blanche gevangenis momenteel onhoudbaar zou zijn. Mensenrechten zouden worden geschonden, verbeteringen in de faciliteiten zijn hoognodig.

Het is al de derde keer dat deze situatie besproken wordt door het Kamerlid. Ook geeft hij aan dat hij het volledige vertrouwen in de capaciteit, en de bereidheid van Sint Maarten verloren heeft. Het zou volgens van Dam te lang hebben geduurd en hij vindt dat het Koninkrijk het beheer nu over moet gaan nemen.

Spoedig zal er een debat gepland worden met als thema: de detentievoorzieningen op Sint Maarten. Voor dit debat zullen minister Sander Dekker (VVD) van Juridische Zaken, staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, worden uitgenodigd.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram