vrijdag 2 juni 2023 14:17
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
21 oktober 2020

Sint Eustatius houdt vandaag verkiezingen voor een nieuwe Eilandsraad. Het eiland telt 2100 stemgerechtigden op een bevolking van iets meer dan 3000 bewoners. Er doen drie partijen mee: de Democratic Party, de Progressive Labor Party, de United People’s Coalition.       

In 2018 zette Nederland het lokale bestuur opzij, omdat het volgens staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops de taken verwaarloosde. Nederland benoemde in plaats daarvan een regeringscommissaris op het eiland om het openbaar bestuur weer op orde te krijgen.

De eerste twee jaar was de voormalige Statenvoorzitter van Curaçao Mike Franco regeringscommissaris. Sinds februari van dit jaar is het oud CDA-voorzitter Marnix van Rij. Met de verkiezingen van vandaag krijgt de bevolking van het eiland weer een democratische vertegenwoordiging, maar niet met dezelfde bevoegdheden als voor 2018. Nederland ‘begeleidt’ Sint Eustatius in de weg terug naar meer democratische verantwoordelijkheid.

Het Nederlandse kabinet nam in 2018 het bestuur van Sint Eustatius over nadat 'een commissie van wijzen' had vastgesteld dat burgers en bedrijven zuchten onder ,,grove taakverwaarlozing" door het eilandbestuur. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde het voorstel van Knops om de Eilandsraad te ontbinden.

De ‘Commissie van Wijzen’, die zich heeft gebogen over de situatie op Sint Eustatius, stelde dat het gezag op het eiland gekenmerkt werd door wetteloosheid en financieel wanbeheer. Daarnaast constateerde de commissie discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en machtswellust. Geen enkel administratie is op orde en het eiland is in fysieke zin verwaarloosd, zo luidde het oordeel.

Volgens de Commissie van Wijzen is er nu echter zoveel veranderd, dat er weer verkiezingen kunnen worden gehouden. Volgens Simone de Brabander, woordvoerder van het Openbaar Lichaam van Sint Eustatius, is de campagne van de politieke partijen heel rustig verlopen. Dat komt voor een groot deel door de restricties van Covid-19 maatregelen.

“Dus alle toeters en bellen met vlaggetjes was niet mogelijk. Wel is veel gebruik gemaakt van Facebook en radio voor de campagnes”, aldus De Brabander. De Brabander zegt verder dat het moeilijk in te schatten is wat de opkomst zal zijn. “Er is een stroming die zich afvraagt of het wel zin heeft om te gaan stemmen, aangezien het bestuur beperktere macht gaat hebben. Anderen zijn wel enthousiast om te gaan stemmen.”

Beeld: Caribisch Netwerk
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram