Door: Roxanne Martha
19 oktober 2020

Tegen de Republiek van Kaapverdië is door het juridische team van Alex Saab een aanklacht ingediend bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) wegens mensenrechtenschending.

Het team waarvan de op Curaçao geboren Rutsel Martha lid van is, besloot hiertoe over te gaan nadat geconstateerd is dat hun cliënt voortdurend blootgesteld wordt aan onder meer onderdrukking en mishandeling. Alex Saab is een Colombiaanse zakenman die namens de Venezolaanse president Nicolas Maduro in het buitenland de belangen van Maduro behartigt.

Saab werd op 12 juni van dit jaar opgepakt in Kaapverdië toen hij onderweg was naar Iran voor een speciale missie in opdracht van de Venezolaanse president Maduro. De arrestatie vond plaats toen hij op Kaapverdië een tussenlanding maakte zodat zijn vliegtuig kon bijtanken.

De arrestatie is verricht op verzoek van de Verenigde Staten die tevens Kaapverdië vraagt om Saab uit te leveren. Hij wordt onder meer verdacht van het witwassen van grote sommen geld in Amerika. Saab zou steekpenningen aan Venezolaanse overheidsfunctionarissen hebben betaald in ruil voor een opdracht voor de bouw van woningen voor mensen met een laag inkomen. Die woningen zijn nooit gebouwd.

Aanklagers beweren dat Saab samen met zijn zakenpartner Alvaro Pulido-Vargas, die ook van Colombiaanse afkomst is, de door de regering gecontroleerde wisselkoers van Venezuela heeft gebruikt om Amerikaanse dollars tegen een gunstige prijs te verkrijgen. Ze hebben vervolgens overheidsfunctionarissen omgekocht die betalingen op valse documenten mogelijk maakten voor bouwmaterialen, die volgens de aanklacht nooit zijn geïmporteerd.

In juli heeft het tribunaal van Barlevento in Kaapverdië Alex Saab veroordeeld tot uitlevering, maar zijn juridisch team heeft daar bezwaar tegen gemaakt en is nu in afwachting van een uitspraak.

In de aanklacht tegen Kaapverdië wordt de republiek ervan beschuldigd niet de mensenrechten van Saab te waarborgen.

Volgens Rutsel Martha mag zijn cliënt, op basis van zijn functie van speciaal gezant, niet gearresteerd worden en al helemaal niet uitgeleverd worden. Daarnaast vindt de advocaat dat het proces tegen Alex Saab oneerlijk is verlopen. De rechter heeft geoordeeld tot uitlevering te kunnen overgaan zonder Saab te horen als getuige, wat volgens de procedures wel zou moeten gebeuren, aldus Martha.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram