donderdag 23 mei 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De Caribische Hervormings Entiteit (CHE) krijgt een uitvoeringsagenda. Dat zijn Curaçao en Nederland overeengekomen tijdens de onderhandelingen over de voorwaarden van het ontvangen van financiële steun. Dat laat premier Eugene Rhuggenaath via een videoboodschap weten.

In de uitvoeringsagenda zijn de doelstellingen waarvan Nederland wil dat ze worden doorgevoerd duidelijk gedefinieerd. De minister-president benadrukt dat hij het nog belangrijker vindt dat in de uitvoeringsagenda wordt beschreven wat Curaçao zélf wil realiseren. De uitvoeringsagenda is samengesteld in onderling overleg met Nederland.

De bedoeling is volgens Rhuggenaath dat hervormingen en investeringen ook echt plaatsvinden. Curaçao zou volgens de bewindsman de ruimte van Nederland krijgen om ‘business cases’ te presenteren voor aanvullende investeringsprojecten. Volgens de premier dient bij de inwerkingtreding van de CHE de autonomie van Curaçao gewaarborgd te blijven.

De ministerraad heeft intussen een presentatie gehad over de Rijkswet CHE. Na een politiek akkoord over de inhoud, kan de CHE voor goedkeuring naar de ministerraad. De wet zal daarna de gebruikelijke weg afleggen om geïmplementeerd te kunnen worden: van de Raad van State naar de Raad van Advies om te eindigen in het parlement, aldus de premier.

De financiële steun zal volgens Rhuggenaath beschikbaar komen op het moment dat de Rijksministerraad akkoord gaat met het voorstel.