vrijdag 9 december 2022 01:37
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
11 september 2020

De Rijksministerraad vrijdag heeft weinig concreets opgeleverd. Volgens de woordvoerder van staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stonden de voorwaarden van Nederland niet op de agenda van de Rijksministerraad.

Zoals bekend is Nederland bereid Aruba, Curaçao en St Maarten geld te lenen voor acute noodhulp in verband met de coronacrisis. Het land heeft daar wel voorwaarden aan gesteld, waaronder een Caribische Hervormingsentiteit (CHE). De Caribische eilanden staan hier kritisch tegenover.

De verwachtingen waren hoog gespannen, maar nu blijkt dat zolang de landen er onderling nog niet uit zijn er in de Rijksministerraad geen beslissing wordt genomen. De woordvoerder liet weten dat Knops en premier Eugene Rhuggenaath (PAR) onderling in gesprek zijn. Het lijkt er dan ook niet op dat beide bewindslieden er binnen een week uit zijn.

Nederland heeft verbaasd gereageerd op de uitlatingen van de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes. Zij liet gisteren weten niet akkoord te gaan met de voorwaarden. Wever-Croes zou een partij op de kapitaalmarkt hebben gevonden die interesse heeft het eiland geld te lenen. Zelfs indien Aruba geld leent op de kapitaalmarkt zal het land toestemming moeten krijgen van de Rijksministerraad, aangezien dit verankerd is in het Statuut.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram