Door: NU.cw
8 september 2020

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Tweede Kamer middels een brief laten weten dat er over de voorwaarden die Nederland stelt aan nieuwe noodsteun aan Curaçao, Aruba en St Maarten niet te onderhandelen valt. Knops liet dat vorige week al weten tijdens zijn bezoek aan Curaçao.

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) schiep vervolgens verwarring door in het Antilliaans Dagblad te stellen dat er nog wel onderhandelingsruimte zou zijn, maar in gesprek met NU.cw liet Rhuggenaath een paar dagen later doorschemeren weinig hoop te hebben op aanpassingen in de voorwaarden.

Knops noemt zijn aanpak in de brief 'onorthodox', maar vindt dat de situatie dermate nijpend is dat de situatie dat vereist. De staatssecretaris erkent dat de autonomie van de eilanden door de Caribische Hervormingsentiteit beperkt zal worden.

Hij schrijft hierover: "De landen kunnen hun autonomie nu niet dragen. Nederland wil de landen helpen om die autonomie weer ten volle te kunnen dragen. De entiteit zal zich, als de rijkswet in werking treedt, gaan bezighouden met deze aangelegenheden. Dit zou de indruk kunnen wekken dat de rijkswet hiermee de autonomie van de landen schendt. Zulks is echter niet het geval."

Bij de Rijksministerraad komende vrijdag wordt de Caribische Hervormingsentiteit voor de derde keer besproken. Of de landen akkoord gaan met het Nederlandse voorstel is onbekend.

Beeld: Algemeen Dagblad
-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram