zondag 3 juli 2022 23:37
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
28 mei 2020

Naast criminaliteit in de fysieke vorm houdt het Korps Politie Caribisch Nederland zich ook bezig met diverse cybercrime aangiften en ontwikkelingen. Ook tijdens deze moeilijke tijden waarbij Covid-19 een hele grote rol speelt, blijven wij dit aspect in de gaten houden. Gezien wereldwijd een grote groei heeft plaatsgevonden in het aantal mensen dat thuis werkt en mensen veel meer gebruik maken van computers en het internet is het dataverkeer wereldwijd explosief toegenomen. Criminelen maken hier op diverse manieren gebruik van.

Wereldwijd, maar ook binnen Caribisch Nederland hebben wij onder andere te maken met de volgende methodes van cybercrime:

Oplichting door middel van phishingmails. Mensen ontvangen email berichten die afkomstig lijken te zijn van authentieke bedrijven/instellingen zoals van banken, de overheid, belastingdienst, etc. Vaak wordt er ingespeeld op de emotie/veiligheid van de klanten en wordt er gevraagd om een handeling uit te voeren door op een hyperlink te klikken, waarna men op een valse webpagina uitkomt. Na het inloggen hierop heeft de crimineel de inloggegevens overgenomen en kan daar misbruik van maken.

In het kader van de COVID19 crisis is het van belang dat mensen enkel gebruik maken van authentieke bronnen en websites en dat men niet klikt op email berichten waarvan de herkomst niet duidelijk is. Instellingen van de overheid en banken zullen nooit om inloggegevens vragen van klanten, zeker niet via email. Er worden ook via Facebook en Whatsapp diverse methoden gebruikt om mensen op te lichten of gegevens van de gebruiker te bemachtigen.

Het melden van Cybercrime gebeurt nog niet vaak genoeg. Elke melding helpt bij het onderzoek naar de bron en de bewustwording van Cybercrime. Heeft u een rare mail ontvangen en denkt u dat het Cybercrime kan bevatten stuur de mail dan door naar politie@politiecn.com samen met uw naam en telefoonnummer zodat de afdeling opsporing hiermee aan de slag kan gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram